3000 клиенти на ЧЕЗ останаха без ток при несъобразени изкопни дейности, съобщиха от електроразпределителното дружество за Югозападна България.

Тази сутрин са скъсани няколко кабела 10 киловолта, в резултат на което без ток за около час останаха 2900 клиенти на дружеството в района на ж.к. "Дружба" 1 и Гара Искър. Предния ден строителна фирма скъса кабел 20 киловолта и остави без ток близо 2000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в софийското село Лозен.

"Сега е краят на строителния сезон и очевидно фирмите бързат да завършат проектите си, но е недопустимо това да се случва за сметка на комфорта на нашите клиенти. Навременното съгласуване на строителните дейности ще ограничи късането на кабели и ще сведе до минимум неудобствата за домакинствата и бизнеса", заяви Васил Василев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

Компанията отново призовава за навременно съгласуване на строителните работи, за да се сведат до минимум неудобствата за домакинствата и бизнеса.

Строителните проекти би трябвало предварително да се координират с електроразпределителната компания. В рамките на това съгласуване дружеството в писмен вид информира строителя, че е длъжен да го уведоми за деня и мястото на изкопните дейности.

Често пъти информацията за започващите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на самите изкопни дейности, което прави реакцията на ЧЕЗ Разпределение невъзможна.