Планинските спасители са в „бойна готовност" за зимния сезон. Техниката е в добро състояние. Сформирани са 32 екипа. Има и 23 кучета, обяви на пресконференция в централата на Българския червен кръст (БЧК) директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Методи Тодоров.

Председателят на БЧК д-р Христо Григоров увери, че е направено всичко необходимо ПСС да отговаря на предизвикателствата на новото време предвид очаквания по-голям поток туристи. Той се похвали, че много активно се работи по изграждане на Европейски център за планински спасители в Боровец. Григоров подчерта, че ако центърът бъде изграден, ще се получи финансиране и планинското спасяване у нас ще се развие още повече.

Веселин Ганчев, член на Националния съвет на БЧК, обяви, че зимният туристически сезон ще бъде открит в Пампорово - на 6 декември, на 13 декември - Банско и Боровец, а на Витоша около 20 декември.

Финансирането на ПСС се осъществява по три начина - субсидия от държавния бюджет (около 50 %), от доброволци и от планинските застраховки.

На пресконференцията подчертаха, че това не е търговска дейност, чрез застраховката на практика се покриват направените разходи. 10-ина застрахователни компании у нас предлагат услугата „Планинска здравна застраховка".

По думите на Методи Тодоров, планинското спасяване е скъпоструваща дейност. Той посочи, че ако има три-четири подобни тежки спасителни операции като тази с изгубените през май месец младежи в района на Южен Джендем в Стара планина, ПСС ще се срине. „Добре, че зад нас стои БЧК", изтъкна Тодоров.

Планинските спасители са категорични, че на никого не е отказана помощ и въпросът за застраховката идва едва след овладяването на кризисната ситуация.

От Планинската спасителна служба подчертаха, че в алпийските държави любителите на зимните спортове задължително трябва да имат планинска застраховка. У нас застраховката се популяризира от 2000 г. От ПСС отчетоха като положителен факта, че на много места застраховката се включва в картите за лифтовете.

526 спасители работят към ПСС. 42-ма от тях са щатни спасители, които извършват координацията. 28 са лекарите-планински спасители. На разположение са 32 автомобила с висока проходимост, 28 моторни шейни и 1 АТВ.

От началото на годината досега планинските спасители са оказали помощ на 1900 души, като се очаква до края на годината броят им да стане повече от 2000 души. 1896 от случаите са по ски пистите, като най-много са в Банско.

Оказва се, че при 70 % от случаите е оказана помощ на чужденци. Най-много са чуждестранните туристи от Македония, Гърция, Русия, Великобритания. ПСС е провела 77 спасителни акции, като четири от тях са в бедствени ситуации. В акциите са участвали 396 планински спасители и е оказана помощ на 68 души.

Като предизвикателство от ПСС определиха старта на Световната купа по ски в края на февруари.

ПСС разполага с пет денонощни централни постове - в БЧК, на Алеко, Пампорово, Боровец и Банско. В центъра в централата на БЧК ежедневно се получават сигнали. Там работят петима опитни планински спасители, които в много от случаите оказват помощ по телефона.

Пет са смъртните случаи през тази година. При инцидент на ски писта е загинал един човек, един иманяр е починал в планина, а другите трима са от болести - изтощение или сърдечна недостатъчност. Няма загинал при лавина.

За да се избягват инциденти, планинските спасители съветват туристите да не подценяват планината, винаги да са с топли дрехи, добре заредени телефони и да информират близките си за маршрута, който смятат да предприемат.

Много често причина за инцидентите стават необезопасените участъци и карането извън пистите. Други причини за инцидент могат да бъдат претоварени писти, надценяване на възможностите, твърди и меки писти. Меки са пистите с натрупан нов сняг, а твърди с изкуствен сняг, който става като лед.

Планинските спасители разказаха за случай, при който баща тръгнал с 14-годишния си син да изкачват връх Вихрен по маршрут, който е предвиден специално за алпинисти. Били крайно неподготвени. Момчето паднало, търкаляло се, бащата тръгнал след него и го влачил донякъде, от където планинските спасители го поели. От ПСС определиха ситуацията като изключително рискована и призоваха туристите да внимават, за да не връщат със сълзи.

Планинските спасители отчетоха добро сътрудничество с МВР, както и с мобилните оператори.

Те се похвалиха и с предстоящото домакинство през 2016 г. на Международна среща на службата, обединяваща планинските служители, като изтъкнаха, че това е голямо признание за страната ни.