Спира ефективната стачка на работниците в пловдивската фирма „Метал БГ", тъй като стачният комитет подписа споразумение с френския управител Оливие Васьор.

Това съобщи Стефка Примова, заместник-председател на браншовата федерация на металурзите към КТ "Подкрепа", цитирана от радио Пловдив.

Синдикатите са успели отново да договорят поетапно 35-процентно увеличение на заплатите до 1 април, също до края на февруари да се регламентира преминаването на 7 часов работен ден за тежките участъци и да се изготвят вътрешни правила за определяне на работната заплата.

Въпреки постигнатите договорености и подписаното споразумение, протестиращите леяри в „Метал БГ" запазват стачната си готовност до изпълнение на поетите ангажименти от страна на френския работодател, уточниха от синдикатите.

Запазването на стачната готовност е продиктувано от факта, че първата стачка на работещите се проведепрез ноември миналата година. Тази седмица стачката бе подновена, тъй като работодеталите не изпълняваха договорено миналия път.