Традиционният абитуриентски бал за деца, лишени от родителска грижа, и организиран от президентството ще се проведе утре в резиденция „Бояна".

Гости на президента Георги Първанов и госпожа Зорка Първанова ще бъдат 364 абитуриенти (217 момчета и 147 момичета) от 62 специализирани домове за деца сираци. За първи път в бала ще участват и девет младежи, които са абитуриенти от SOS младежките домове в София и Велико Търново.

Абитуриентите ще разгледат Националния исторически музей и бъдат гости на предаването "Music Idol" в НДК. След това балът им ще продължи в резиденция "Бояна". Празненството е спонсорирано от редица български фирми, които осигуряват и подаръци за сираците.

Преди празненството в резиденцията се организира трудова и образователна борса, на която абитуриентите ще имат възможност да се запознаят с работодатели и образователни институции. Очаква се на трудовата борса да се предложат над 200 работни места, съгласувани с Министерство на труда и социалната политика.

Тази година отново бе подписано споразумение между Администрацията на Президента и Министерството на труда и социалната политика, с което ще съдействат за трудовата реализация на завършващите през 2007 година младежи.
Новото през тази година е, че споразумението ще действа до края на 2008 г., което ще даде възможност целогодишно да се наемат на работа младежи в неравностойно положение и предварително да се работи за тяхното професионално ориентиране и квалификация.

Вече са осигурени над 300 хил. лeва от Агенцията по заетостта за насърчаване на работодателите, които наемат младежи от Домовете за сираци. В трудовата борса ще се включи и Българската стопанска камара.