Има разлив на петролен продукт в река Ахелой.

Новината вдигна на крак представителите на 5 институции в Бургаско, съобщи БГНЕС.

Сигналът за констатирания разлив е подаден от кмета на Ахелой.

На мястото на инцидента са пристигнали 5 екипа от 5 институции - Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, Противопожарна безопасност, ВиК - Бургас и полицията.

Обстоятелствата около разлива се изясняват.

Снимка 370656

Източник: БГНЕС

От пресцентъра на МВР в Бургас потвърдиха за news.bg за разлива. Служители на институциите вече премахват образувалия се слой от петролния продукт на повърхността на водата.

От Басейнова дирекция пък заявиха, че към момента няма повече информация.
"Нашите колеги, началник "Води" и директорът са там, на място, и извършват проверка", посочи Албена Василева от Отдел "Връзки с обществеността" към дирекцията.

Според непотвърдена информация екоекспертите са се обединили около версията, че не става въпрос за разлив, а че някой човек е измил тубите си от гориво в реката, вследствие на което се е получил слоят на повърхността.

От реката се носи силна миризма на нафта, пише bTV. Това притеснявало летовниците, които преминавали през мястото. Реката се влива в морето на няколкостотин метра от разлива.

Полицаите и служителите на ВиВ оператора са започнали източване на замърсяването, така че то да не стигне до морето.

Става ясно, че точно до разлятата нафта има бензиностанция. Това кара институциите да мислят, че не става въпрос за разлив.

Според шефа на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова "не става въпрос за разлив, а по-скоро за измиване на бидони в реката от недобросъвестен гражданин".

Разлив на нафта на плажа в Китен

Разлив на нафта на плажа в Китен

Във водата няма почти никой

Пред БНР Атанасова заяви, че няма опасност петното да стигне до морето.
"Ще имаме притеснения в почивните дни, все пак се движи бавно това петно, да не отиде в морето. Организирахме да бъдат заложени такива заграждения на реката, след което същите повърхностни води ще бъдат изчерпани и ще бъдат изхвърлени в пречиствателна станция...", информира тя.