Пет километра тръби от водопровода Мало Бучино - Перник вече са положени, съобщава БНР. Направеният изкоп пък е 6 км. Данните съобщи областният управител Емил Костадинов на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове в Перник.

Той увери, че се работи ритмично и ежедневно се доставят по 500-600 метра тръби.

Освен фирма "Монтажи" в изграждането на водопровода с четири фирми участва и Камарата на строителите.

Водопроводът до Перник се оскъпява, притеснен Борис Бонев

Водопроводът до Перник се оскъпява, притеснен Борис Бонев

Кой ще плаща - софиянци или перничани?

Костадинов поясни, че понякога се изисква технологично време, за да бъдат строителните дейности качествени. Той обаче изрази убеденост, че екипите ще се справят в срок.

Усилено се работи и по изграждането на резервоара и помпената станция. Инж. Кирил Велиновски, представител на фирма "Монтажи", заяви, че вече са направени изкопите, положен е бетонът и в момента се връзва армировка за фундамента.

По думи на шефа на ВиК-Перник Борислав Иванов отчетеният приток към язовир "Студена" от над 1000 л/сек. вдъхва оптимизъм. Той посочи, че под границата на нормалния работен режим на мрежата са и авариите.

Припомняме, през януари Столичният общински съвет прие спасителния план на държавата за справяне с водната криза в Перник.

Правителството предложи градът да се снабди с вода от язовир "Белмекен", през "Бели Искър" и водопреносната мрежа на столицата. По този начин Перник ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал "Мошино".

Положени са над 3 км тръби от водопровода Мало Бучино-Перник

Положени са над 3 км тръби от водопровода Мало Бучино-Перник

Започва и изграждането на помпената станция...