Близо 500 пчелни семейства са отровени в свищовското село Вардим, предаде БНТ.

Потърпевшите са 8 души. За повечето от тях пчеларството е основен поминък. Те се съмняват, че от фирмата "Сортови семена"-Вардим са пръскали посевите без предупреждение, но сами не могат да го докажат. Страхуват се, че виновниците ще останат ненаказани, а загубите ще останат за тяхна сметка.

Първите пчели във село Вардим започнали да измират на 17-18 юни. Хората побързали да изпратят проба в Регионалния диагностичен ветеринарно-медицински институт във Велико Търново. И докато чакали резултатите, от вчера започнал нов помор по пчелите. Според пчеларите, и малкото останали кошери, вече със сигурност ще загинат.

"Погледнете горе в магазина, питите са празни - означава, че кошерът загива" коментира потърпевшият Любомир Николов.

"Тази година трябваше да изкарам 3.5-4 тона мед, а сега няма да извадя нищо", жалва се друг потърпевш Георги Юручки.

Пчеларите твърдят, че обезщетения им се изплащат само при поява на "американски гнилец". Тогава обаче поголовно се изгаряли всички пчелни семейства в засегнатия регион. А масовото измиране на пчели било предпоставка за поява на болестта.

"Има опасност, ако тук пламне епидемия от "американски гнилец", да се пренесе в Румъния, защото моят пчелин е на Дунава", предупреждава Борис Борисов.

Комисия на общинската служба "Земеделие и гори" дошла на място, но не съставила протокол, защото не бил готов химичния анализ. С него може да се определи вида на препарата, с който е пръскано, не и кой го е направил.

"Предполагам по съдебен ред трябва да си търсят правата", каза Емел Мехмед - началник на общинската служба "Земеделие и гори" - Свищов

Без протокол от комисията обаче, прокуратурата ще откаже да образува досъдебно производство, притесняват се пчеларите. Така се случило миналата година, когато по същото време пак им отровили пчелите, но тогава се забавили с пробата и виновникът останал неизвестен.