Шест схеми за източване на ДДС е разкрила през 2008 г. Териториалната дирекция на Националната агенция за приходи в Добрич.

Това съобщи пред журналисти директорът на институцията Петя Банкова, цитирана от БНР.

В три от схемите за данъчни измами фирмите са извън обхвата на добричката дирекция. Източването на ДДС е свързано с фиктивни сделки със селскостопанска продукция, поясни зам.-директорът на ТД "НАП"-Добрич Стефан Стефанов.

Той уточни още, че не ставало дума за измама в особено големи размери. Случаите са предадени на прокуратурата, а в съответните фирми са назначени ревизии, посочи Петя Банкова.

По-рано днес лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев обяви по време на пресконференция, че шефката на НАП Бургас Румяна Дулева заедно с нейния съпруг е осъществила над 30 сделки за особено атрактивни имоти.

Според финансовия министър Пламен Орешарски обаче всичко около скандала с НАП е спекулация. Вярвам само на факти и на документи. В нормалния свят господства принципът на невинност, посочи той по повод аферата с източване на ДДС в НАП и оставката на шефа на агенцията Мария Мургина.

Според него скандалът ще отшуми, тъй като не почива на факти и доказателства.