7 станаха областите у нас, обявили грипна епидемия. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването и храните (МЗХ).

Първоначално грипна епидемия обявиха в област Плевен от 24 до 31 януари, в област Бургас - от 24-ти януари, а в област Варна от 25 януари до края на месеца. В София област също бе обявена епидемия. Тя ще продължи от днес до 1-ви февруари. 

Ще бъдат въведени традиционните мерки. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие - удължаван.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Учениците обаче остават в клас, като няма да бъдат пуснати във ваканция или да учат онлайн. Причината е, че няма тревожен процент на отсъстващи. В област Плевен отсъстващите ученици са между 8 и 12 процента, а в град Плевен - между 15 и 20 на сто, което под критичните 30 процента, обясни директорът на Регионална здравна инспекция д-р Илиян Минчев.

Към днешна дата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е 273 на 10 000. От вчерашния ден са установени нови 33 случая на грип и ОРЗ в Плевен.

Директорът на РЗИ подчерта, че няма натоварване в белодробните отделения на болниците в Плевенско, не е натоварено и детското отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски". Също така в аптечната мрежа са налице необходимите симптоматични средства за лечение на грип и ОРЗ.

Д-р Минчев увери, че обстановката се следи ежедневно. При необходимост ще бъдат въведени допълнителни мерки, ако ситуацията се усложни, но за момента няма данни това да се случи.

Припомняме, че към момента са в сила и противоепидемични мерки в областите Смолян, Габрово и Пловдив.

В област Бургас на база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболяемостта в морския град - 238,25%00. За периода 16.01.-22.01.2024г. са достигнати епидемични стойности с регистрирани 478 случая при наблюдавано 10% от населението - 20 063 души. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14г. / 810,68%00/, 0-4г. /749,41%00/, следвана от възрастова група 15-29г. /356,79%00/, над 65./103,43%00/ и най-ниска заболяемост при група 30-64г. /94,33%00/.

Щабът реши да не се прекратяват плановите операции, защото пациентите вече са изследвани и подготвени за интервенциите и отлагането им само би удължило страданията им, така се поставят в риск и те да се разболеят.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Бургас срещу разпространението на грип и ОРЗ, считано от 25.01.2024 до 31.01.2024 г. включително, както следва:

- Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;

- Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации;

- Лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения;

- Преустановяване на свижданията в лечебните заведения;

- Стриктно спазване на Наредба №3/08.05.2013г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции;

- Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие - удължаван, уточниха от МЗХ. 

Ангел Кунчев: До дни грипна епидемия в 1/3 от страната

Ангел Кунчев: До дни грипна епидемия в 1/3 от страната

В София има изоставане