Ако африканската чума по свинете се разпространи у нас, това може да блокира лова на диви прасета за период от 5 до 7 години. Това заяви пред БНР председателят на Ловно-рибарския съюз у нас Асен Пиперков.

Припомняме, Министерството на земеделието, храните и горите издаде заповед, с която се ограничават ловните дейности в районите около река Дунав и Варна.

Междувременно на 29 септември, събота, предстои да бъде открит ловния сезон за диви прасета.

Припомняме и че вчера, 25 септември, ловци в Северна България протестираха срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня. Недоволството спря движенеито на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле (Румъния).

Според протестиращите с готвената забрана с нищо не се допринася за намаляването на популацията на дивите свине, които са основен източник на заразата с африканска чума (АЧС).

Протестни действия са предвидени и за днес.

Ловци протестират срещу забраната за групов лов на диви свине

Ловци протестират срещу забраната за групов лов на диви свине

Протестът ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле

"Тук изниква един огромен проблем, който никой не го коментира: какво ще се случи, ако още на първия ловен ден паднат доста животни, което обикновено се случва. Кой ще ги изследва тези животни, тъй като лабораториите в страната са изключително малко, които могат да изследват този щам на заболяването", попита Пиперков.

По думите му освен, че популацията няма да се намали с подборен отстрел, забраняването на груповото ловуване само може да допринесе за по-сериозното разпространение на заразата.

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас
Обновена

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас

Въведена е 3-километрова санитарна зона около село Тутраканци

Пред общественото радио темата коментира и председателят на УС на Ловно-рибарското дружество в Никопол Красимир Халов. Той обясни, че след ползотворна двумесечна кореспонденция между ловците и държавните институции, изведнъж тихомълком излиза заповедта на сайта на Министерството, която озадачава ловците.

"Тази заповед ни казва, че няма да излезем на лов. Тя е доста противоречива. Преди два месеца се разсъждаваше от компетентните органи, че популацията трябва да се намалява с отстрел, за да се спре разпространението. Сега се разсъждава обратното", категоричен е Халов.

Той обяви, че е възможно на днешния протест отново да се стигне до блокиране на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, въпреки обявения мирен протест.

"Ще бъдем на протест, може би ще блокираме ферибота. Категорично в събота ще го блокираме, ако няма промяна. На 29 ще го открием (ловния сезон - бел. ред.) на ферибота. Тогава ще бъде блокирано. Предполагам и днес ще се стигне до тези действия, защото мисля, че откликнахме на държавата много сериозно, с действията, които направихме през тези два месеца", допълни ловецът.

БАБХ предлага двойно по-малко ограничени зони за лов на диви свине

БАБХ предлага двойно по-малко ограничени зони за лов на диви свине

В отговор на протеста на ловците от Северна България