Около 15 хуманитарни проекта ще бъдат реализирани тази година в общините, където се намират военни бази  - Ново село, Безмер, Айтос и Граф Игнатиево.

Това каза в Сливен капитан Джейк Дейстар от Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ у нас, цитиран от sliven.info.

В тези райони се намират обекти за съвместно ползване на военни съоръжения от Българската армия и въоръжените сили на Съединените щати. За всеки проект ще бъдат вложени около 10 000 долара, които ще осигури Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, уточни Дейстар.

Със средствата по проектите ще бъдат обновявани или изграждани детски градини, местни центрове и публични бани, в които да се възстановяват възрастни хора. По обектите ще работят различни американски военни служби.
   
Капитан Мери Клеър Маккена от Сухопътните сили на САЩ в Европа припомни, че базите се използват от българските, европейските и американски военни, за да се обучават заедно за предстоящите операции на НАТО.

 „Ние използваме различни видове обучения - в малки групи, как да се борим с терористи и т.н. През тази година насоката в обучението ще бъде към експлозиви, които се поставят на пътищата в Афганистан," заяви тя.

Капитан Маккена коментира и притесненията на местните хора относно екологията в района.

Съществува споразумение между България и САЩ, в което са уточнени различните ангажименти, поети от държавите, заяви тя. По думите й Съединените щати ще изпълнят всички задължения, съгласно тези уговорки.

Ученията, които провеждаме не са опасни, но понякога има изтичане на гориво от превозните средства, каза още Маккена. Тя допълни, че има специалисти, които се занимават с опазването на околната среда и които отговарят за отстраняването на тези проблеми.