В разгара на летния сезон, докато всички са на море, министърът на туризма Николина Ангелкова се опитва да прокара законови изменения, с които на практика ще бъде забранено разполагането на палатки в определени зони не само около плажа, но и на 2 километра от него.

На 8 август Министерство на туризма (МТ) е публикувало за обществено обсъждане проект на изменение в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, мотивирано с това, че Ангелкова смята да поставя различни категории на плажовете с оглед даването им на концесия и под наем и намаляване на броя на неохраняемите плажове.

Камион изсипа пръст върху дюните на плаж Корал

Камион изсипа пръст върху дюните на плаж Корал

Мушкаш се между шубраците и лазиш като хлебарка, да стигнеш до плаж Корал

Покрай тези текстове от МТ са добавили още два - забраняващи разполагането на палатки и хавлии и др. плажни принадлежности върху дюни (подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни) в зоните А и Б, както и в урбанизираните територии на населените места след границите на зона А.

Същото ще важи и за преминаването, престоя и паркирането на всякакъв род превозни средства, ремаркета и полуремаркета с изключение на случаите на извършване на аварийно-спасителна дейност на плажа.

Ето как глобяват за палатки и каравани на "Корал"

За нарушение на забраната за палатки и хавлии се предвижда солидната глоба глоба от 1000 лв. до 3000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв. За преминаване, паркиране и пр. върху дюни глобите са от 1000 лв. до 3000 лв. или имуществена санкция от 3000 лв. до 5000 лв.

Устройственият план на Царево разрешава строеж върху дюни според активисти

Устройственият план на Царево разрешава строеж върху дюни според активисти

Докладът за устройствения план на Царево е неизряден

При второ и всяко следващо нарушаване на горните две забрани глобите, разписани в проекта, са от 3000 лв. до 7000 лв. или имуществена санкция от 5000 лв. до 25 000 лв.

Какво на практика означава това

Похвален е стремежът на министъра на туризма да защити дюните, или каквото е останало от тях след заменките тип "кон за кокошка", извършвани през годините и след масовото застрояване на първа линия по цялото Черноморие. Но какво на практика означават тези текстове и как ще бъдат прилагани, ако влязат в сила, отбелязва ClubZ.

На първо място те ще засегнат малкото останали плажове за т.нар. природосъобразен туризъм (като тук не се визират само определените със закон "Иракли", "Карадере" и "Корал"), а всички некомерсиализирани все още сравнително запазени ивици.

Ангелкова брани дюните от хавлиите и човешките тела

Ангелкова брани дюните от хавлиите и човешките тела

Всяка човешка намеса оказва влияние върху дюните

Дюните никъде не са маркирани като такива (чрез табели, леки заграждения и пр.), за да е видно за всички плажуващи и да ги избягват.

Геодезистите за "пропуснатите" дюни на Корал: Нарушена е конституцията

По-големият проблем обаче е, че на места те изобщо не са нанесени като дюни в кадастъра. Справка: "Корал". Както е известно, там частната испанска компания "Ибердрола Инмобилария" е закупила 120 дка земя зад плажната ивица, но 90 дка от тях са дюни. Това обаче е отразено само в специализираната карта, не и в кадастралната. И затова според готвения нов Общ устройствен план на община Царево са предвидени за застрояване - просто не съществуват като дюни.

Сега да си представим, че някой е решил да разпъне палатка зад плажа - както къмпингуващите масово правят заради сянката. Оказва се, че палатката му е върху сива дюна. Пита се как контролните органи ще глобят закононарушителя с 1000 лв. до 3000 лв., ако дюната не е дюна по кадастър.

Няма да позволим поредната доза бетон да се излее по дюните, скочи Марешки

Няма да позволим поредната доза бетон да се излее по дюните, скочи Марешки

"Воля" атакува патриотите заради закона за земите

Веротяно ще трябва да се използват специализираните карти. Дали това няма да открехне вратата за административен произвол във войната, която водят черноморските общини и Министерството на туризма с любителите на природосъобразния туризъм, също е въпрос.

Съдът vs Ангелкова: забранени ли са палатките на плажа

В допълнение, по-малките и често неохраняеми плажове често се посещават само през уикендите, като летовниците паркират безразборно, където намерят място. Пак в допълнение, летовник може да отнесе глоба с четири нули и само за хавлия върху пясъчно образувание.

И преди някой да е казал, че дюните са видими и с просто око, ще припомним случая с къмпинг "Юг", добил популярност като "Дюнигейт 2", при който инвеститорът започна да излива бетонови основи за къщички на първа линия, а след като органите на властта бяха сезирани от екозащитници и медийни публикации, че това са дюни, цяло лято от Българска академия на науките и експерти към ресорните министерства тогава (МОСВ, МРРБ, АГКК, ДНСК) установяваха с проби и посещения на място дюни ли са "основите" за новия строеж или не. И въпреки че се оказаха дюни, тръгнаха съдебни дела.

Няма унищожени дюни в Слънчев бряг

Няма унищожени дюни в Слънчев бряг

Спешната проверка не установи нарушения

Към проекта на Министерство на туризма има становища по оценка на въздействието на предлаганите текстове, в които темата с дюните не е "оценена".

Палатка не може, а хотел върху пясъка може!

До момента има само един оставен коментар от граждани:

"Доста недомислени предложения. Мястото на категоризации, санкции за поставяне на плажни принадлежности на определени места и развитие на туризма считаме, че не е в този закон, тъй като е в разрез с целите му, изброени в чл. 2 (уреждащ обхвата на закона, б.р.). Считаме, че промените в този закон би трябвало да са съсредоточени по-скоро към премахване на незаконно застроеното, препятстване новото застрояване върху дюни и гарантиране на опазването им от разрушаване с техника. Също така - създаване на гаранции, че няма да се допуска застрояване, ако не е гарантирано обезпечено със съответната инфраструктура, изградена екологосъобразно. Палатките и плажните принадлежности едва ли нанасят толкова щети, колкото свръхзастрояването и изливащата се в морето канализация."

Багери унищожават дюни на Слънчев бряг

Багери унищожават дюни на Слънчев бряг

Спешна проверка по случая...

Ангелкова и Симеонов ще глобяват за палатка на морето

Иначе въпросът с т.нар. диво къмпиране и това лято остава неразрешен. През 2016 г. към ведомството на Ангелкова бе създадена работна група, която трябваше да уреди правила за тези, които желаят да разпънат палатка в диви условия, но тя така и не излезе с решение. Въпреки публичните изяви на министърката, че дивото къмпингуване е абсолютно забранено, законът казва друго. Както и съдът. Иначе Ангелкова изхожда от принципа - това, което не изброено в закона като разрешено, значи е забранено "по смисъла на юридическия способ на тълкуването".