Антикризисни мерки, свързани с повишаването на събираемостта на приходите от местни данъци и такси и с "разумно" харчене на средствата от бюджета до края на годината прие общинският съвет в Луковит.
Това съобщи кметът на общината Петър Нинчев, цитиран от БНР.

За повишаването на приходите от местните данъци и такси, на всички длъжници, които не са платили за миналата година, ще бъдат изпратени писма-покани за доброволно внасяне на сумите.

Имената им ще бъдат вписани в регистър, който периодично ще бъде актуализиран, и ще им бъде отказвано административно обслужване в общината

В договорите за наем на общинско имущество ще бъде записано след колко неплатени месечни вноски те ще бъдат прекратявани.

Разходите в общината ще бъдат оптимизирани с използването при различни плащания на суми от преходни остатъци в бюджета; ще бъде въведен режим на уличното осветление и ще се извършват комплексни проверки и вътрешни одити за спазването на бюджетната и финансовата дисциплина в общината.

Целта на въвеждането на антикризисните мерки е да се ограничат или отложат някои от плащанията за сметка на текущите - например за ремонтите в образованието преди началото на учебната година, в детските градини и в социалните домове, допълни кметът на община Луковит.