Строят апартаменти от контейнери за транспорт на мястото на Виетнамските общежития в столичния квартал "Красна поляна". Договорът за изграждането им вече е сключен, предаде bTV.

Припомняме, след масовите протести в квартала общината реши Виетнамските общежития да бъдат премахнати до 2020 г. Три от опасните сгради бяха съборени почти веднага, а временно настанените в общежитията бяха преместени в други общински жилища извън гетото.

До края на тази година се предвижда още два блока от общежитията да бъдат съборени. Поради липсата на свободни общински жилища обаче от общината предлагат да бъдат изградени апартаменти от контейнери.

ВМРО иска жандармерия около „Виетнамските общежития” в София

ВМРО иска жандармерия около „Виетнамските общежития” в София

Настояват за крути мерки за опазване сигурността и обществения ред

За проекта ще са необходими 2, 4 млн. лева. Апартаментите трябва да са готови до 160 дни, като от 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента.

"Даваме нов живот на нещо, което при всички случаи ще отиде за скрап. Фактът, че са направени от специална стомана ни дава основание, че те могат да се ползват още 100 години", посочи управителят на фирмата изпълнител арх. Румен Първанов.

Самите обитатели на Виетнамските общежития също са единодушни, че те трябва да бъдат премахнати. Не всички обаче са съгласни с идеята за апартаменти от контейнери.

Напрежение около бившите Виетнамски общежития в София

Напрежение около бившите Виетнамски общежития в София

Протест и контрапротест

"Имам си настанителна заповед. Плащам си ток. Всичко, каквото е необходимо и накрая да съм животно в контейнер да живеем. Бих се преместила, защото тука не е за живеене. Отвсякъде вода тече, отвсякъде влага има. Имаме малки деца и ние искаме да живеем, както другите хора", коментира една от живущите.

Относно факта, че изграждането на новите жилища съвпада с предстоящия местен вот, кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров увери, че в това няма никакъв умисъл. Очаква се строителството да започне до месец.

Фандъкова поиска постоянна полицейска охрана при Виетнамските общежития

Фандъкова поиска постоянна полицейска охрана при Виетнамските общежития

Ангажира се и за промяна на проекта за социален център