До края на май, когато е началото на туристическия сезон, по основни направления дупките ще бъдат изкърпени и хората ще пътуват спокойно, безпрепятствено и безаварийно, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

На 15 март е разпоредено на пътните управления да започнат ремонтните дейности на пътна мрежа, но времето през последните дни и възстановяването на зимното поддържане пречи на качествени ремонтни дейности.

"Там, където няма сняг и дъжд кърпежи се правят. Пътноподдържащите фирми и служителите на Агенция "Пътна инфраструктура" се отнасят сериозно към проблема", обяснява инж. Глосов.

Половината пътища в България - в лошо или в много лошо състояние

Половината пътища в България - в лошо или в много лошо състояние

Около 100 млн. лв. годишно отивали за запълване на дупки

Глосов подчертава, че проблемите са на пътища, които не са ремонтирани от десетилетия, а с големите температурни разлики от минус 20 до плюс 20 градуса през последните седмици дупките се отварят за изключително кратко време.

Пътният сектор е недофинансиран от години и това е причина за състоянието на пътната мрежа. Тази година с наличната финансова рамка ще бъдат ремонтирани превантивно близо 570 км републиканска пътна мрежа.

Дупките по пътищата пречат на премиера да говори за европредседателството

Дупките по пътищата пречат на премиера да говори за европредседателството

Дупките по пътищата се образуват като пломбите на зъбите, обяснява Борисов

"Акцентираме на по-натоварените пътища - магистрали, пътища първи и втори клас", коментира инж. Глосов. Според него с въвеждането на тол системата приходите в пътния сектор ще се увеличат от 3 до 4 пъти и тогава възможностите за ремонт на пътища ще бъдат много по-големи. В рамките на 10 години ще могат да се обновят пътищата, нуждаещи се от ремонт.

Зимното поддържане също е от значение за състоянието на пътищата и Глосов дава пример с Германия, където за зимно поддържане на километър път се отделят 10 пъти повече средства отколкото в България.