Столична община (СО) е предприела редица хаотични и непоследователни действия по отношение на надлеза при детелината на бул. "България" и Софийския околовръстен път в посока от бул. "Братя Бъкстон" към кв. "Бояна". Такава позиция изпратиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), след като на 26 август СО отрече обвиненията, отправени от председателя на АПИ Йордан Вълчев, че общината не е предприела необходимите мерки за укрепване на моста на булеварда.

В позицията на Агенцията се обръща внимание, че съгласно чл. 3, ал. 3 от Закона за пътищата общинските пътища са тези, отворени за обществено ползване, които осигуряват транспортни връзки от местно значение и са свързани с републиканските пътища или с улиците. Същата функция - да свързва улици от общинската пътна мрежа с бул. "България" и Софийския околовръстен път, има и компрометираното съоръжение при детелината на бул. "България" и Софийския околовръстен път в посока от бул. "Братя Бъкстон" към кв. "Бояна".

От АПИ са извели и всички действия, които Общината е предприела през последните три месеца:

  1. На 28 май 2024 г. служители на СО са извършили оглед на съоръжението и са констатирали разрушения по основата на една от колоните на надлеза;
  2. От 31.05.2024 г. всички временни организации на движението са въведени от СО;
  3. Въз основа на констатираното при огледа общината е възложила на 19 юни 2024 г. на Университета по архитектура, строителство и геодезия - Център за научни изследвания и проектиране, да изготви "Конструктивно становище за оценка състоянието на мостово съоръжение част от пътен възел при бул. "България" и Софийския околовръстен път.

Но към днешна дата, посочват АПИ, когато трябва да започнат реалните аварийно-възстановителни работи, Столична община прави опити да прехвърли задълженията си на Агенцията и да се дистанцира от предприемането на конкретни действия.

Все пак, цел предотвратяването настъпването на инциденти и значимостта на проблема, АПИ е готова да окаже необходимото съдействие по предприетите от страна на Столична община действия в съответствие със законово определените й правомощия.

Аварийно се спира движението под мостовото съоръжение на Околовръстния път в посока кв. "Младост"

Аварийно се спира движението под мостовото съоръжение на Околовръстния път в посока кв. "Младост"

В момента се работи по организация на движението