Столична община опровергава в своя позиция твърдение на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Йордан Вълчев, отправено в ефира на БНТ, че не е предприела необходимите мерки за укрепване на моста на бул. "България" при Софийския околовръстен път. От общината изтъкват, че са изключително изненадани от обвинението.

"Искрено се надяваме това да не е опит за участие в предизборна кампания от страна на институцията и призоваваме за възстановяване на професионалния междуинституционален диалог и работа в интерес на гражданите", коментират от Столична община.

В позицията се отбелязва, че съгласно решение на Министерския съвет като част от републиканската пътна мрежа мостът е собственост на АПИ. Посочва се още, че Столична община по силата на сключено споразумение има само задължения за текуща поддръжка на моста, която не включва основен ремонт, включват възстановяване или изграждане на конструкции.

От общината заявяват също, че инженерно обследване и анализ, извършени от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), са установили разрушение на моста, изискващо основен ремонт, който тя няма законово основание да извърши. Столична община информирала многократно за проблема собственика на съоръжението - АПИ. През 2024 г. били изпратени алармиращи писма за проблема с моста от общината до пътната агенция. Отправена била и покана за координационна среща, но отговор не бил получен. Освен това община предала на АПИ цялата преписка за моста с указания за укрепването му. Заради липсата на реални мерки и действия от страна на пътната агенция за укрепване на моста се наложили и удължаване на срока за временното затваряне за движение на опасното съоръжение за осигуряване на безопасността на гражданите.

"Ние работим за намиране на решения за проблемните проекти в София и сме изключително изненадани от направеното внушение. За бездействие считаме липсата на реакция от страна на АПИ по множеството опити на Столична община за координация и намиране на решение в полза на гражданите", се подчертава в позицията на общината.

Затварят опасен надлез на Околовръстното в София

Затварят опасен надлез на Околовръстното в София

Предстои обследване и анализ на състоянието на моста