Близо 3 милиона лева ще вложи Агенция "Пътна инфраструктура" за опазване на дивите животни и птиците в Кресненското дефиле. Агенцията стартира процедура на договаряне без предварително обявление за изработването на технически проект и изпълнение на мерки за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле. През март бе обявена открита процедура по ЗОП със същия предмет, но в определения срок не постъпиха оферти.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 440 780 лв. без ДДС или 2 928 936 лв. с ДДС. Поканата е изпратена до три дружества, които са с опит при изпълняването на подобни еко мерки, и те могат да подават оферти до 28 август т. г. Дружествата са "ТОНИ ТОДОРОВ" ООД, "ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО-2009" ЕООД И "ИНТЕРХОЛД" ЕООД. 

Нови водостоци, мрежи и камери обещава АПИ за Кресненското дефиле

Нови водостоци, мрежи и камери обещава АПИ за Кресненското дефиле

Няма да се връщат средства за АМ "Струма", уверяват от АПИ

Тези мерки са посочени в решението по ОВОС от 2017 г. В близо 16-километров участък от път I-1 Крупник - Кресна между 380-ти и 396-ти километър - част от дясното платно на АМ "Струма", лот 3.2, трябва да се изградят и модифицират оградни и дефрегментационнни съоръжения. Меркитетрябва да бъдат изпълнени без спиране на трафика и целта е опазване на биологичното разнообразие в района и повишаване на пътната безопасност.

Предвидените мерки включват модифициране на съществуващите водостоци, за да се осигури безпрепятствен достъп и преминаване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се монтират мрежи с височина 1,20 м, които да не позволяват на животните да излизат на пътното платно, а на големите съоръжения ще се поставят мрежи за птици с височина 4 м.

ЕК ще разследва АМ "Струма" за безопасност по EU Pilot

ЕК ще разследва АМ "Струма" за безопасност по EU Pilot

Седва да изпълнява директивата относно управлението на безопасността на пътните инфраструктури

Участъкът от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните отсечки от републиканската пътна мрежа от гледна точка на пътната безопасност, като там често стават тежки катастрофи. Причините са най-често неправилно изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение и шофиране с несъобразената скорост. На много места видимостта е недостатъчна.

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" е изготвила и предложила на АПИ комплекс от мерки за подобряване на безопасността на движение в участъка. В тази връзка при изпълнението на обществената поръчка ще се направи и анализ на представените мерки с цел актуализация на участъците, където се въвежда забрана или се разрешава изпреварването. Ще се анализира и нуждата от изграждане на нови ограничителни системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика.

Припомняме, през януари България оттегли от ЕС апликационната форма за изграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Работата по подготовката за изграждането на участъка обаче продължи със заявката, че държавата ще иска с нов проект европари за магистралата и въпреки продължаващите спорове кой вариант е най-удачен както за опазване на природата в региона, така и от гледна точка на пътната безопасност. Текат две наказателни процедури от Европа спрямо България заради проекта за строеж на "Струма" през Кресненското дефиле - за вече извършваното строителство и за нарушаване на биоразнообразието.

България може да връща 500 млн. евро за "Струма", ако строи в дефилето

България може да връща 500 млн. евро за "Струма", ако строи в дефилето

Проектът бил незаконен, включително с екооценката