Комисията по петиции в Европейския парламент затвори днес петиция, свързана с въздействието на автомагистрала "Струма" върху околната среда в Кресненското дефиле, и повече няма да се занимава с нея, предаде БНТ.

Петицията беше внесена от българина Димитър Василев, според когото изграждането на пътната артерия ще се отрази негативно на природата и на туризма в региона. Авторите настояваха проектът да бъде спрян. 

Според българските евродепутати, притесненията на местните хора са неоснователни.

Припомняме, на 14 ноември евродепутатът Ангел Джамбазки заяви пред Нова телевизия, че заради тази петиция може да се наложи България да връща евросредства.

Беше съобщено, че евродепутатът Радан Кънев е внесъл предложение в комисията по петициите към ЕП документът да бъде гласуван. Той е изготвен преди две години от коалицията "За да остане природа в България", но досега не са предприемани действия по него.

Пред комисията имаше две възможности - да остави петицията отворена или да я затвори. В първия случай текстът трябваше да се гласува, което можеше да бъде последвано от реакция на други органи и институции.

Радан Кънев не познавал авторите на петиция за АМ "Струма"

Радан Кънев не познавал авторите на петиция за АМ "Струма"

Борисов не можел да приеме, че разобличил схеми за данък върху самолетните билети

Придвижването на документа стана повод за критики срещу Кънев, че саботира изграждането на магистрала "Струма". Той отговори с писмо до медиите и премиера, в което заяви, че петициите в Европейския парламент не могат да спрат одобрен проект, но този проект не бил одобрен, "защото има много пропуски и дефекти".

По думите на Кънев, оценката за въздействие върху околната среда не отговаря на проекта, разходите са завишени и пораждат съмнение за злоупотреба с финансовите средства, безопасността на водачите и пътниците не е гарантирана.

Припомняме, на 16 ноември бе избран изпълнител на 13.2 км отсечка от АМ "Струма" през Кресненското дефиле.Седмица преди това бяха отворени три оферти.