Евродепутатът Радан Кънев не познава авторите на петицията, внесена в европарламента от жители на Кресна за строежа на АМ "Струма".

Това се казва в писмо до медиите от пресофиса на Кънев, които са приложили и Петиция No 0527/2018, както и писмото на Генерална дирекция "Градско и Регионално развитие" на ЕК до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Припомняме, на 14 ноември евродепутатът Ангел Джамбазки заяви пред Нова телевизия, че заради тази петиция може да се наложи България да връща евросредства.

Писмото на Радан Кънев е адресирано до премиера Бойко Борисов. В него се казва, че има опасност проекта на АМ "Струма" да се провали.

"Борисов да не намесва името ми в собствения си провал да осигури и обезпечи финансово проекта за АМ "Струма", важен за всички българи", пише Кънев.

Снимка 453367

Източник: Радан Кънев пресофис

По думите му, петицията в Европейския парламент не засяга околната среда, а призовава за защита на дребния бизнес. "В интерес на България е тази петиция да бъде разгледана бързо, за да бъде дадена правна сигурност за труда на предприемчивите български граждани", пише Кънев. 

Той разяснява, че петициите в Европейския парламент не могат да спрат одобрен проект. Проблемът с АМ "Струма" няма нищо общо с петициите. Проблемът на АМ "Струма" е, че не е одобрен. "А не е одобрен, защото има много пропуски и дефекти", пише Кънев.

В писмото си той изтъква, че от Европейската комисия казали на Борисов, че с АМ "Струма" проблемите не са само с екологията и изтъква следните факти:

- Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не отговаря на проекта;

- Завишаването на разходите по проекта създават съмнение за злоупотреба с финансовите средства; 

- Безопасността на водачите и пътниците не е гарантирана, дори напротив. Вкарването на високоскоростен път в трасе с толкова завои създава риск за увеличаване на жертвите; 

- Жителите на Кресна ще станат жертва на постоянния стрес през града им да минава натоварена автомагистрала, пише евродепутатът.

Припомняме, на 16 ноември бе избран изпълнител на 13.2 км отсечка от АМ "Струма" през Кресненското дефиле. 

Седмица преди това бяха отворени три оферти

Според Кънев, премиерът не може да приеме, че именно Кънев е осветлил "тайните им схеми да се сговорят за данък върху самолетните билети, с държави, които имат обратен на българския интерес".

Припомняме, на 12 ноември Кънев публикува в своята страница във Фейсбук, че финансовият министър Владислав Горанов тайно е подписал от името на България "Общо политическо изявление".

Документът е парафиран заедно с финансовите министри на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия. В него се призовава Еврокомисията да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.

Притеснението на евродепутата е, че това може да доведе до поскъпване на полетите.

На следващия ден в парламента финансовият министър Владислав Горанов отговори, че не знае дали ще поскъпват самолетните билети.