Иж-70 Трима души с преработени газови в огнестрелни пистолети са задържани при акция на регионалното звено “Борба с организираната престъпност” /РЗБОП/ в Стара Загора. По време на акцията е разбита нелегална работилница за преработка на газови оръжия в огнестрелни.

Със съдействието на карловската полиция в района на Калофер старозагорските антимафиоти задържат 32-годишния Димитър И. от София, управляващ лек автомобил “Крайслер” и неговите спътници – 57-годишния Николай И. от софийското село Чавдар и 50-годишния Пенчо Г. от столицата. При претърсване на крайслера са открити иззети два пистолета “Макаров”, преработени от газови в бойни със заглушители и едно устройство тип “Оса” с патрон 22-и калибър.

Заради подозрения за съпричастност служители от старозагорското БОП съвместно с полицаи от Казанлък претърсват дома на 41- годишния Мирослав И. от павелбансккото село Тъжа. При претърсването са открити иззети 7 патрона, калибър 7.62 х 54, огнепроводен шнур 2.34 м., две мечи кожи и две еленови глави с рога.

Претърсване е извършено и в частен дом в с. Енина, община Казанлък. В помещение, пригодено за металообработваща работилница, е задържан Иван М. / 26 г./, осъждан за кражба на оръжие от “Арсенал”АД- Казанлък. В работилницата са намерени автомат “Калашников” без фабрични номера, пълнител, три пистолета “Макаров” в разглобен вид , в процес на преработка от газови в бойни, разглобена карабина, заготовки за приклад на карабина и 6 патрона. Мирослав Й. и Иван М. са задържани за 24 часа в РПУ- Казанлък, останалите –в РПУ-Карлово.

Днес по обяд по подозрение за съпричастност към престъпната дейност на групата е задържан и Гюнай Ю./ 50 г./ от с. Хаджидимитрово, Казанлъшко. Работата по случая продължава.

През последния месец това е третата мащабна операция в района за неутрализиране на дейността на престъпни групи, занимаващи се с незаконно производство и търговия с оръжие.

Министерство на вътрешните работи вече е внесло предложение до вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, газовото оръжие, произведено в страните от ОНД и продаващо се у нас, да премине на разрешителен режим.

Още през изминалата седмица главният секретар на МВР ген. Б. Борисов уточни, че искането се отнася за двата модела руски газови пистолети “ИЖ-70” и “ИЖ- 79 Байкал”, уточняват от пресцентъра на МВР. Промяната на режима на тези пистолети се налага заради зачестилите напоследък случаи на преработката им от газови в бойни пистолети.