Нивото на програмата за саниране на жилищни сгради ще се подобри при самоучастие на собствениците на апартаменти. Идеята на държавата да рестартира националната програма за саниране, но по различни правила, е "момент на отрезвяване". Това заяви пред БНР архитект Петър Киряков от регионалната колегия на Камарата на архитектите в Стара Загора.

Според него самоучастието ще повиши изискванията към изпълнението.

"Повишаването на енергийната ефективност е важна задача. Но начинът, по който се тръгна, облагодетелства тези, които са били в програмата, за сметка на тези, които не са в програмата", заяви архитектът от Стара Загора.

Още в самото начало беше ясно на всички, че трябваше да има друг вариант на тази програма, да се приеме формула, приемлива за всички", коментира той в предаването "Нещо повече".

Националната програма за саниране на старите панелни жилища с пари от държавния бюджет беше критикувана като "несправедлива". Основната причина е, че се реализира по стандарти, отхвърлени вече от Европейския съюз - с евтини и некачествени материали. Другата причина - всички данъкоплатци плащат за ремонта на жилищата на минимален брой граждани.

Въпреки това премиерът Бойко Борисов обеща да се потърси нов и справедлив начин за реализирането на проектите за подобряване на енергийната ефективност на многофамилните жилища.

"Ако трябва да бъде съвършено справедлива, то тази програма трябва да обхване всички жилища", допълни арх. Киряков.

Уличиха още 11 фирми за картел при санирането

Уличиха още 11 фирми за картел при санирането

Участвали в Националната програма за енергийна ефективност

Според него "в известен степен нещата са политизирани, което е зле за този процес, затова трябва да се гледа експертно на програмата".

По-рано днес от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че за четирите години на Националната програма са санирани близо 2000 сгради за около 2 млрд. лева.

Депутатът от БСП Манол Генов коментира, че в последната права преди евроизборите премиерът извадил като гълъбче от ръкава темата за безплатното саниране.

Разбиха група фирми, печелили обществени поръчки за саниране, но укрили ДДС

Разбиха група фирми, печелили обществени поръчки за саниране, но укрили ДДС

Иззети са над 720 000 лева и 120 турски златни лири