Проверяващите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследствоса дали предписание да се изготви проект за временно аварийно укрепване и обезопасяване на църквата „Св. Георги“ в село Черноземен. Срокът за реализацията на проекта е 3 месеца.

Припомняме, черквата е паметник на културата с историческо значение - градена в средата на 19 век. В средата на юли месец част от покривната конструкция се срути - навесът, като местните власти забраниха достъпа до храма от съображения за сигурност.

Тогава възникна и задочен спор между Министерство на културата и Пловдивската митрополия, която призова миряните да подпомогнат разчистването и ремонта на черквата.

Преди това се беше разразил скандал и заради отказа на митрополията да ремонтира храма с европейски средства.
Тогава от Министерство на културата съобщиха, че още преди три години е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация на черквата „Свети Георги“ в село Черноземен.

Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата извършиха на място съвместно с представители на община Калояново проверка на случая с църквата „Свети Георги“.

След края на проверката бяха дадени и конкретни указания и предписания за последващи действия, като най-напред трябва да бъдат почистени останките от срутилия се дървен навес пред входа на църквата „Свети Георги“ в с. Черноземен. От Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в МК препоръчаха да бъдат изготвени и нова техническа експертиза на състоянието на строителната конструкция на храма „Св. Георги“, както и нова експертиза на състоянието на художествените ценности вътре в самата черква.

На основата на резултатите от тези две нови експертизи ще е необходимо да бъде преработен и актуализиран съществуващият проект за възстановяване, реставрация и консервация на църквата в с. Черноземен, категорични са проверяващите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.