Българската агенция по безопасност на храните - БАБХ провери 1159 обекта за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси в страната, по повод религиозния празник Никулден.

Съставени са 2 предписания в област Варна във връзка несъответствия в Системата за управление на безопасността на храните, и сградов фонд и оборудване.

БАБХ проверява каква риба ни продават за Никулден

БАБХ проверява каква риба ни продават за Никулден

Агенцията призовава да се купува само от регистрирани обекти

Издадени са 5 акта за административно нарушение - липсващи документи за произход на рибата и продажба на риба на нерегламентирано място. Актовете са за търговци на територията на Пловдив, София, Пазарджик, Шумен и Стара Загора. Насочени за унищожаване са 217 кг 500 гр. риба без документи за произход.

За сравнение с предходни години: през 2018 година са съставени 7 акта и са възбранени 7 кг риба и рибни продукти; през 2017 - 9 акта и 22 кг риба; през 2016 - 4 акта и 255 кг риба; през 2015 - 9 акта и 101 кг риба и рибни продукти.

В областите Габрово, Добрич, Стара Загора, Шумен, Видин, Разград и Монтана част от проверките са извършени съвместно с представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В ОДБХ - Шумен и с Икономическа Полиция, а в ОДБХ - Монтана и съвместно със Съюза на потребителите.

Шест акта наложили от ДАМТН на търговци за Никулден

Шест акта наложили от ДАМТН на търговци за Никулден

152 търговски обекта са проверени