Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив спря дейността на магазин с транжорна в град Съединение, област Пловдив, съобщават от БАБХ. На собственика са съставени четири акта за административни нарушения в търговския обект и фермата му, разположена в същия град.

Инспекторите на БАБХ извършили внезапна проверка едновременно в индустриален животновъден обект за отглеждане на едри преживни животни (ЕПЖ) и обект за търговия с храни с транжорна на един собственик в град Съединение.

Във фермата били констатирани няколко нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Била установени липсата на 38 броя паспорти за ЕПЖ, неизпълнение на наложено през месец октомври предписание, както и несъответствие между броя на животните, отбелязани в животновъдния дневник и системата ВетИС.

В регистрирания магазин с транжорна на същия собственик пък били установени храни с изтекъл срок на годност, които нямали здравна и идентификационна маркировка. За част от храните собственикът не предоставил документи за произход.

65 кг месни продукти са спрени от реализация и насочени за унищожаване. Инспекторите от БАБХ изготвиха разпореждане за спиране дейността на обекта.