Доц. Тодор Чобанов е освободен от длъжност заради забавяне на проекта за реставрация на банята в "Овча купел". Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов е освободен от поста.

Тя благодари за приноса му и напомни, че заедно с него са били направени Музеят за история на София, подземният археологически музей под базиликата "Св. София", триъгълната кула, а сега Чобанов ръководи и проект за реставрация на късноантичния мавзолей в Южния парк.

По нейни думи обаче под негово ръководство чувствително са се забавили други проекти - този за реставрация на банята в "Овча купел" и този за банята в "Горна баня".

"Възстановяването на тези обекти беше важна задача, която поставих с конкретни срокове и ангажименти, които бяхме поели пред софиянци. Наложи се процедурата за банята в "Овча купел" да се прекрати отново и след това да се обяви наново, а това забавя изпълнението. Трябва да се работи по-активно и динамично", заяви Фандъкова и допълн, че самият Чобанов помолил да се съсредоточи върху докторантурата си в сферата на археологията.

Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня

Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня

Актуализацията на бюджета на София прехвърли възстановяването за 2021 г.

Трябва ни човек, който да е много енергичен, който да може да представя много по-активно културните събития в София и богатия културен календар на общината, за да привличаме нови публики, настоя градоначалникът.

Тя уточни, че няма финансови загуби от забавянето на проекта за банята в "Овча купел", но той е спечелен отдавна.

"Разбира се, че има обяснение за забавянето, но хората не искат да слушат обяснения, а искат да виждат резултати. Резултати искам да виждам и аз и да се работи малко по-активно", подчерта Фандъкова и увери, че няма да се бави с избора на нов зам.-кмет по култура и образование.

Процедурата за банята ще бъде обявена отново следващата седмица.

Освободиха от длъжност столичния зам.-кмет Тодор Чобанов

Освободиха от длъжност столичния зам.-кмет Тодор Чобанов

Постът му временно се поема от зам.- кмета по социални дейности Албена Атанасова

Самият доц. Чобанов обясни, че отговорността за проекта за реставрация на банята в "Овча купел" е на ръководителя на проекта. "В този случай това съм аз и като такъв е редно да поема отговорност за забавянето. Да се криеш зад обстоятелства, не е почтено", категоричен бе той.

По негови думи процедурата не може да стартира за трети път заради различни проблеми. Според него обаче те вече са изчистени и още следващата седмица ще стартира процедурата за избор на изпълнител.

Тодор Чобанов беше зам.-кмет на София в продължение на 12 години. До назначаването на нов зам.-кмет ресорът по култура, образование и спорт се поема временно от зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова.