От БДЖ организират атракционно пътуване с ретро подвижния състав. Поводът е Деня на Независимостта на България /22-ри септември/. Пътуването е по маршрута София-Черепиш-София и ще бъде с парния локомотив 01.23.

Атракционният влак ще тръгне от Централна гара София в 09:10 ч. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир "Успение Богородично" и да разгледат музея. В обратна посока композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Черепиш в 14:15 часа

БДЖ кани на разходка с парен локомотив от София и Банкя

БДЖ кани на разходка с парен локомотив от София и Банкя

Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място

Цената на билета за влака с парния локомотив № 01.23 между София и Черепиш ще бъде 29.50 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място. При закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. 

БДЖ кани на разходка с парен локомотив по случай 6 септември

БДЖ кани на разходка с парен локомотив по случай 6 септември

Ретро влакът ще се движи между Септември и Велинград

От БДЖ припомнят, че парният локомотив от серия 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.

През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция "Железопътно наследство". По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 г. локомотивът обслужва влака "Ориент експрес" при преминаването му през България.

През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.