Бедствено положение е обявено в Приморско заради обилни валежи, съобщава Нова телевизия. Прелели са реките Ропотамо и Дяволска. Цялата централна част на курорта е залята. До него може да се стигне единствено с високопроходима техника. Има и обърнали се автобуси.

Над 120 сигнала за наводнени приземни етажи след дъждовете в Приморско
Още...

Прелял е и язовир Ясна поляна, който се намира в община Приморско. През с. Ясна поляна в момента минава обходният път за курортния град. По-късно от кризисния щаб, който следи обстановката в района на Приморско уточниха пред БГНЕС, че водоемът е с нормални нива и не прелива.

Евакуирани туристи няма, увери кметът Димитър Германов. От своя страна областният управител на Бургас Павел Маринов посочи, че има непрекъсната връзка между отговорните институции. Той успокои, че пострадали хора няма.

Обилни дъждове тази нощ оставиха 300 души без електричество и вода в хотел в Приморско, съобщава Дарик.

Заради проливния дъжд настанените в хотел „Пламена Палас" прекараха нощта без ток и вода. Рано сутринта кметът Димитър Германов е свикал Координационния щаб по бедствия и аварии за преценка на обстановката.

Наводнени са приземни етажи и на други хотели и къщи в Приморско. Под вода са дворове и пътища в селата Ясна Поляна и Веселие. Пътят Приморско-Аркутино е прекъснат от преливащата река Ропотамо.

Заради паднали от бурята дървета отсечката Приморско-Ясна Поляна е труднопроходима. Заради заседнали автомобили пък е труднопроходим разклонът Созопол-Равадиново.

От Агенция „Пътна инфраструктура" информират, че временно е ограничено движението на автомобили по пътя Созопол-Приморско. Причината са паднали дървета и наводняване. Въведен е обходен маршрут за Приморско през Царево.

В община Приморско тази сутрин са постъпили три сигнала за бедстващи хора, съобщи кметът Германов, цитиран от БТА. Два от сигналите вече са обработени и хората са добре. Екип на пожарната пътува към третия човек, който се намира в землището на село Веселие. Спешно ще му бъде оказана помощ, обясни кметът.

Малко по-късно кметът посочи, че става въпрос за бедстващ тракторист, който вече е спасен. Нови сигнали за бедстващи хора няма. В района на Приморско и Созопол има селища без ток. Наводнени са трафопостове. Екипи работят по възстановяване на електрозахранването. От ВиК съобщиха, че водата в селата Росен и Веселие не е годна за пиене, но може да се използва само за битови нужди.

Наводнени са пътни участъци от пътя Бургас - Царево, съобщават от Областната дирекция на МВР-Бургас. Препоръчва се да не се пътува до общините Созопол, Приморско и Царево. Затворена е пътната отсечка от созополското село Атия в южна посока заради наводнения на главния път.

Дъждовната вода е преляла в участъка на бензиностанция „Петрол" преди Созопол. Районът на село Равадиново, местността „Пейчов мост" и детелината с вход с. Равадиново също са откъснати от стичащата се вода. Прекъснати са второстепенните пътища към къмпинг „Каваци" и ваканционно селище „Дюни", както и пътят, преминаващ покрай резерват „Аркутино" и свързващ Бургас и Приморско.

Участъците се отводняват, изрязват се дървета и клони. Пътното платно се почиства от камъни.

Единствен алтернативен обходен маршрут е Приморско - с. Ясна поляна, с. Ново Паничарево - Бургас, уточняват органите на реда.

Движението в участък от Черноморец до Приморско също е ограничено. Обходният маршрут е през Царево.

Пътят Бургас - Созопол вече е проходим в двете платна, но водачите трябва да са със засилено внимание, информират от Областната дирекция на МВР.