Проблем с подаването на питейна вода за Южното Черноморие за зимните месеци няма, но за лятото няма да имаме възможност да изпълним капацитета на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна.

Така коментира инж. Ганчо Тенев, директор на ВиК- Бургас, обявеното вчера частично бедствено положение във ВиК Сектора в област Бургас.

Той информира, че конструкцията на пречиствателната станция е пропаднала, няколко клетки са излезли извън строя. Трябва да се направи дублаж на нови филтърни клетки и помпена станция, за да подаваме през лятото, затова и търсим финансиране, посочи инж. Тенев.

Лятото е пропаднала една клетка, за което сме уведомили съответните институции, на 6 декември пропаднаха още две клетки и половина, с което се намаля капацитета, с който можем да работим, заяви директорът на ВиК- Бургас.

Областният управител Мария Нейкова отправи критика за липсваща профилактика през годините на пречиствателната станция и според нея е дошъл момента, в който нещата са непоправими и трябва да се действа бързо.

Инж. Тенев посочи, че това е стоманобетонова конструкция, тръгнала да се къса. Няма как да се обследва конструкция, която е постоянно под вода, а за двете влизания, извършени досега, спираме водата за цялото Южно Черноморие, допълни още той.

Това един блок който тръгва да поддава, затова трябва да направим дублиращо странично съоръжение, за да може да се подава от него вода, заяви инж. Тенев и посочи, че следващото действие е да се обследва повреденото съоръжение и да се каже дали ще се разрушава, дали ще се прави наново или ще се ремонтира. Затова ни трябва финансирането от 15 млн. лв., допълни директорът на ВиК-Бургас.

Ще поискам средства от междуведомствената комисия към Министерски Съвет, която да осигури нужните средства, за да започне спешно този ремонт, посочи Мария Нейкова.

При опит на инж. Тенев да сподели, че вече са информирали държавата за проблемите и друг път, г-жа Нейкова го прекъсна с думите: "На кого сте писали? Мен ме информирахте вчера. Държавата в случая се представлява от областния управител, моля да бъдем точни и ясни. Вчера бях запозната и се свика веднага кризисен щаб".

Като областен управител съм разпоредила да бъде извършен и анализ на качеството на питейна вода, за да сме сигурни че отговаря на стандартите, тъй като поради проблемите в съоръжението е възможно да е нарушено качеството на водата, заяви Мария Нейкова.

По отношение на цената на водата, все още няма решение на КЕВР, а само предложение за такова, информира още инж. Тенев.

Кметове и областен искат нов инвестиционен план на ВиК-Бургас, за да намали цените

Кметове и областен искат нов инвестиционен план на ВиК-Бургас, за да намали цените

Директорът на ВиК-Бургас ще представи на кметовете формат на бизнес плана