От 13 часа бедственото положение в община Смолян вече е премахнато. Това стана ясно по думите на кмета на общината Николай Мелемов на пресконференция.

Частично бедствено положение остава в селата от Арденското корито, както и в село Горово и в района на село Мугла, съобщи "24 часа".

Обстановката в областите, засегнати от обилни валежи, се нормализира

Обстановката в областите, засегнати от обилни валежи, се нормализира

В Смолян обстановката на територията на областта е нормализирана, но продължава обявеното бедствено положение

"Бяхме в готовност за очакваните дъждове и за това помага опита от минали бедствия. Не допуснахме преливане на река Черна в чертите на града, на две места се наложи да направим диги с чували с пясък, в Арда и Смилян също имаше диги", припомни Мелемов и добави, че пътят към село Мугла е пострадал при бедствието. Разчистването на пътя може да отнеме няколко дни.

"Има голямо свлачище, по което се работи. На много места може да се активизират нови свлачища по това направление и ще се водят разговори за финансиране. С малко пари там нищо няма да стане. За 30 км от Смолян до Мугла на 100 места се пускаше вода от скатовете. Много водостоци трябва да се правят, пътят трябва да е здрав там, дори и да не е асфалтиран", посочи още кметът.

Стана ясно и че вследствие на обилните валежи и снеготопене са се образували много малки свлачища в селата Гела, Стикъл, Арда, Киселчово, Тикале, Требище и други. Пътят за Киселчово вече е проходим за високопроходими машини и навсякъде продължава работата по отстраняване на щетите.

По думите на Мелемов все още е рано да се прецени на каква стойност възлизат щетите от бедствието.

Припомняме, по-рано днес областният управител на Смолян Владимир Гърбелов заяви, че в района няма бедстващи хора. "Нивото на реките в цялата област спаднаха. Нямаме бедстващи жители. Очакваме днес да се отвори пътят за Мугла, тъй като там имаше голямо срутище. Днес ще бъде събран отново щаба, за да бъдат взети допълнителни мерки. Очаквам днес да бъде отменено бедственото положение в Девин", обясно той. 

Зам.-министър Балабанов констатира, че обстановката в Смолян се нормализира

Зам.-министър Балабанов констатира, че обстановката в Смолян се нормализира

Водите в речните корита постепенно се понижават и няма преливане на водоеми

Припомняме, през целия уикенд ситуацията в областта беше много напрегната заради проливните дъждове, рязкото покачване нивото на реките Черна и Бяла и прелелите дерета.