Изграждането на кариера за добив на пясък изкара на протест жителите на Белослав, съобщава БиТиВи. Хората са притеснени, че кариерата се намира на метри от жилищния кв. „Младост”. Стопанските постройки с животните на хората се намирали в района. Освен това кариерата се намирала в близост до защитена местност „Ятата”, влизаща в „Натура 2000”.

Опасенията на хората са, че кариерата ще нанесе големи щети на природата и населението.

На това място се намирал и паркът на града, където всички ходели на пикник, обяснява Васил Тонев, един от недоволните граждани. Той посочи, че за да бъде направена кариерата, трябвало да бъде изсечена гората. Тонев е притеснен, че това ще повлияе лошо както на цялата община, така и на цялата флора и фауна.

Притеснен е и общинският съветник Данчо Калчев. Той смята, че кариерата ще има последствия върху бизнеса. Общинарят обясни, че този пясък преди 120 години е послужил за започване на стъкларско промишлено производство. Той го определи като бялото злато на Белослав.

Сега бялото злато на Белослав някой иска да ни го вземе, защото след 10-20 години, когато вече вървят новите технологии, ще може да се изземва силицият по съвсем друг начин и ще бъде запазена природата на Белослав. Това е много важно, плюс това с този кварцов пясък могат да се развият производства, много работни места, а да не се използва този пясък за запълване на канализации”, коментира Данчо Калчев.

Против проекта са и председателят на Общинския съвет Живко Димитров, както и целият Общински съвет. Подписката против проекта са подкрепили над 70 % от жителите на Белослав. Те са категорични, че вредните последствия от проекта ще са необратими.