Продължават действията по обезопасяване на бензиностанцията на бул. „Никола Вапцаров”, върху която снощи рухна кулокран.

Две цистерни източват наличния бензин от резервоарите на пострадалия обект.
Действията по изтегляне на падналия кран, който е радиоуправляем, могат да започнат едва когато бъде източено цялото гориво. В съседство на обекта се намира училище.

Нанесени са сериозни материални щети върху покривната конструкция, както и върху бензиновите колонки и намиращите се там паркирани автомобили.

Районът е отцепен в периметър от около 100 метра. Оставено е едно платно за преминаващите по бул. „Н. Вапцаров” автомобили в посока Телевизионната Кула.

Обектът се охранява от пожарна и полиция. Очаква се изпомпването на горивото да продължи часове наред.

Най-вероятно човешка грешка е причина за падането на крана, коментира по-рано днес експертът от Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.
От Агенцията вече са изключили като възможни причини за инцидента пропадане на самия кран, неправилен монтаж или технически неизправности. Има вероятност обаче за техническа неизправност на пулта, от който се управлява машината.

Човешка грешка „бутнала” крана в София

Човешка грешка „бутнала” крана в София

Съоръжението е в добро техническо състояние

Предварителният оглед е показал, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация. Съоръжението е от най-добрите, които се използват от българските строители.

По думите на Цанков силният вятър в столицата вчера може да е само един от факторите довели до инцидента с крана. „През последните десет години не е имало такъв инцидент и като цяло строителната техника е доста надеждна“, увери председателят на ДАМТН. Първоначалният оглед е показал, че падналото съоръжение е едно от най-модерните, произведено е от германска фирма.

В случай, че бъде доказано, че надзорната фирма на съоръжението или тази, която го поддържа, не са спазвали закона, те ще бъдат глобени и може да се стигне до отнемането на лицензиите им, уточняват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

При инцидента пострадаха леко трима души, сред които и кранистът, оцелял по чудо след падане от 20 метра височина. С уплаха, довела до шок са и две жени, настанени в близката болница „Токуда”.