Най-вероятно човешка грешка е причина за падането на крана върху бензиностанция на столичния булевард "Никола Вапцаров снощи. Това каза за БНТ експертът от Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

От Агенцията вече са изключили като възможни причини за инцидента пропадане на самия кран, неправилен монтаж или технически неизправности. Има вероятност обаче за техническа неизправност на пулта, от който се управлява машината. 

Предварителният оглед е показал, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация. Съоръжението е от най-добрите, които се използват от българските строители.

По думите на Цанков комбинация от фактори – от човешка грешка, неправилна експлоатация, а и силният вятър в София вчера по това време, са довели до инцидента.

И днес ще се прави оглед на съоръжението. Допълнително бензиностанцията трябва да бъде обезопасена.

Стефан Цанков увери, че ако се установят пропуски, ще има и наложени наказания. Законът предвижда както имуществени санкции, така и отнемане на разрешително за дейност.

Припомняме, вчера малко след 18.00 часа кулокран се срути върху покрива на бензиностанция на столичния булевард „Н. Вапцаров”. По чудо инцидентът се размина без жертви, като леко ранени и в шок бяха две жени и самият кранист, който се е намирал по време на падането в кабинката на крана.

Столична градска прокуратура вече е изискала всички документи, свързани с управлението на съоръжението.