Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ-Пловдив) била предприела незабавни строги действия срещу биоцентралата в село Труд, след като била установила грубо погазване на заповедта за принудителното ѝ спиране, издадена на 12 октомври, съобщават от РИОСВ-Пловдив.

Екоинспектори са поставили днес 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата ѝ, като са били пломбирани входовете към ферментаторите и крановете.

Извеждат от работен режим биоцентралата в село Труд

Извеждат от работен режим биоцентралата в село Труд

Чакат потвърждение от здравния министър, че работата й е безопасна за хората

На оператора е била връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, като директорът на РИОСВ-Пловдив щял да предприеме най-строгите предвидени в закона административни мерки. 

Екоекспертите са посетили инсталацията в село Труд за трети път тази седмица. Неизпълнението на наложената принудителна административна мярка е било установено вчера вечерта след получен сигнал на "зеления телефон" от гражданин на селото за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина.

"Демократична България" иска публичност за биоцентралата в село Труд

"Демократична България" иска публичност за биоцентралата в село Труд

По думите им се намираме в ситуация на пин-понг между институциите

Проверката била установила, че заповедта за принудително спиране и представеният от собственика на биоцентралата план за извеждане от експлоатация не се изпълняват - единият от боксовете бил пълен с брикети от слама, течността в перколатната вана бил по-голям обем в сравнение с обема отпреди два дни, забелязан бил товарен камион, движещ се към централата. Освен това дебитът на производствения биогаз не е спаднал въобще за повече от 48 часа и продължава да е около 80% (1200 kW).

От РИОСВ - Пловдив се заричат, че при установяване на последващи нарушения от страна на оператора, щели да предприемат "безкомпромисни действия" и щели да бъдат наложени още по-тежки санкции на предприятието.

РИОСВ спира дейността на биоцентралата в село Труд

РИОСВ спира дейността на биоцентралата в село Труд

Докато дружеството не докаже, че е предприело необходимите мерки