Бивши военни и граничари от Свиленград са направили сдружение и са готови да подпомогнат гранична полиция и армията в охраната на границата. Сдружението наброява повече от 100 души.

Георги Еленков от Общинския съвет в Свиленград заявява, че те могат ефективно да бъдат използвани в това начинание. Еленков каза, че подобно сдружение има и на национално ниво, където членуват повече от 6 хиляди души.

Според него не е нормално да се извършват арести, по начина, по който това беше показано на клипове в интернет. „Така не се помага на Гранична полиция”, заяви Еленков, цитиран от БНР.

Той бе категоричен, че хората от пограничните райони са готови да помагат на органите на МВР, но има един сериозен въпрос – с по колко жители са останали точно тези погранични села. В много от тях не живеят повече от 100 души.

Според него инструкциите на МВР за пограничните райони са могли да дойдат значително по-рано, като те не са нещо ново.

Това са добре забравени стари неща, коментира Георги Еленков, според когото основните неща са извадени от старите планове за охрана на държавната граница. Като пример той даде записаната забрана да се пребивава до 300 метра от линията на границата под какъвто и да е предлог.

Местните жители са свикнали да бъдат проверявани, да им се искат документите, да бъдат питани къде отиват. Това е добре, че се въвежда, защото по този начин ще бъде контролирано движението на хора в пограничните райони, оцени Георги Еленков.

По думите му по този начин може да се ограничи достъпа на т.нар трафиканти.