Над 40 проекта на общини за подобряване на обществената среда, социалната инфраструктура и социалните услуги ще се финансират през 2017 г. по инициативата "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика.

Ще се ремонтират и обновят детски ясли и градини, училища, читалища, музеи, обществено-административни сгради, центрове за социални услуги и здравеопазване.

Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е около 6,9 млн. лв. От тях 2 987 114 лева се осигуряват по "Красива България". Останалата част е съфинансиране от страна на общините.

Общините ще ремонтират 16 сгради от сектора на образованието. Ще се обновят и 10 обекта в сферата на културата, 9 институции, 3 заведения за предоставяне на социални услуги и 2 за здравеопазване.

Проектите ще осигурят работни места за най-малко 550 души в строителството, от които минимум 220 души ще са регистрирани в бюрата по труда безработни. Над 100 търсещи работа ще преминат през подходящо професионално обучение, за да могат да се включат в ремонтните дейности.

Проектите, които ще се финансират по "Красива България", са на общините Аврен, Аксаково, Белослав, Ботевград, Бургас, Бяла, Венец, Ветрино, Враца, Вълчи дол, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Грамада, Гълъбово, Девин, Девня, Димитровград, Дряново, Иваново, Кнежа, Мадан, Марица, Мездра, Монтана, Никола Козлево, Нови пазар, Павликени, Полски Тръмбеш, Правец, Разлог, Родопи, Самоков, Свищов, Севлиево, Септември, Сливен, Смолян, Стралджа, Тервел, Троян, Хитрино, Ценово, Чирпан и Чупрене.