Има нужда от спешни промени в Закона за културното наследство. Това е мнението на министъра на културата Боил Банов, който участва във форума "Историческите градове в България - опазване и развитие".

По думите му в момента Законът за културното наследство натиква в ъгъла като наказани ученици собствениците на старите сгради.

"Този закон пази всичко и собствениците се чувстват като ученици, които само са наказвани, а никога не са поощрявани да ги поддържат. Ако държим да има някаква промяна, именно това трябва да се промени", смята министърът на културата.

Боил Банов изтъкна и ключовото значение на дигиталицазията на културното наследство и обеща подкрепата си на кмета на столицата Йорданка Фандъкова за това. "Надявам се, че най-после ще изкараме на светло всичко, което толкова дълго време е стояло на тъмно", подчерта министър Банов.

В конференцията участват и кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, Ив Дож - автор на последния закон за опазване на историческите зони във Франция /депутат 1997-2001 г. и сенатор в периода 2001-2011 /, кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов и главният архитект на София Здравко Здравков. Поканени са кметовете на Пловдив, Варна, Русе, Габрово, Копривщица, Несебър и Бургас, депутати, архитекти и експерти.

Те обсъждат състоянието, опазването и развитието на историческите зони в градовете и ще предложат законодателни промени, с които да се ускори обновяването на сгради - паметници на културата.

Очаква се кметовете на 10 български града да подпишат харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България.

Темата за опазване на културното наследство и ангажиментите на собствениците и държавата към него е особено актуална, след като граждани на София протестираха заради събарянето на т.нар. Двойна къща в София. Бившият министър Стоянович тогава каза, че има спомени за интереси, които са намесени в решението за отнемане на статута на сградата. 

Това не е единственият случай от последните месеци. Емблематичен обаче стана инцидентът с пожара в Пловдивските тютюневи складове миналата година, за който има съмнения че е умишлен, въпреки че бездомник само преди дни получи присъда за причиняването на пожара.

Днес пък жители от Асеновград излязоха на протест срещу незаконното застрояване в охранителната зона на културно-историческото наследство "Метошката махала".