Пловдивският районен съд осъди на 4 години затвор бездомника, обвинен за пожара в Тютюневите складове, съобщи bTV. Любомир Данчев трябва да заплати и 8000 лева разноски по делото.

Прокурори, следователи и криминалисти влязоха в изгорелите тютюневи складове

Прокурори, следователи и криминалисти влязоха в изгорелите тютюневи складове

Образувано е досъдебно производство

44-годишният Любомир Данчев така и не се призна за виновен. Според пловдивчани и според неговите адвокати, той е само изкупителна жертва.

Той беше осъден, за това че на 20 август миналата година е причинил пожар по непредпазливост в бившите тютюневи складове в Пловдив. При инцидента изгоряха четири сгради, три от които - паметник на културата.

Щетите са за над 11 млн. лева. 

Прокуратурата поиска 15 млн. лева от обвинения за палежа на тютюневите складове

Прокуратурата поиска 15 млн. лева от обвинения за палежа на тютюневите складове

Клошарят е обвинен в умишлен палеж

Припомняме, през декември единият от защитниците на Данчев - адвокат Зоя Тошкова се отказа по време на съдебно заседание от участие в този съдебен процес.

Тя напусна шумно заседанието след като поиска и не получи отвод на съдията по делото Колибцев. Проблемът бе в това, че след двудневно изслушване на свидетели бе насрочено разглеждане на пожаро-техническата експертиза. Тя трябваше да даде отговор на въпроса наистина ли е тръгнал огънят от стаята на клошара Любомир Данчев, което е същинската част на обвинението.

Тезата на защитата беше, че след това бързо претупване на свидетелски показания не би следвало да се пристъпва към окончателно гледане на експертизата, а самите пожарникари и експерти, дали показания, трябва да се разпитат според защитата. Това бе мнението на адвокатите в съдебната зала, коиото искаха след разпита да се пристъпи към гледане.

Община Пловдив виновна за тютюневите складове, убедена Мая Манолова

Община Пловдив виновна за тютюневите складове, убедена Мая Манолова

Единственото, което е свършила Община Пловдив

Именно този отказ на съдията да постъпи по този начин предизвика гнева и негодуванието на адвокат Зоя Тошкова, която реши, че процесът е предварително скалъпен и обвини съда в пристрастност.

Другият защитник на Данчев е адвокат Стефан Левашки. Защитата на клошаря бе поета безвъзмездно от шефа на пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки и неговата заместничка Зоя Тошкова.