Заради затруднената зимна обстановка русенско село е оставено без сметосъбиране. Вече десети ден отпадъците се трупат до контейнерите за боклук в Червена вода, съобщи bTV.

От 6 януари насам се чисти само по две от главните улици.

Сметоизвозващата фирма отказвала да обслужва останалите, макар че снегът е почистен. Кметът Румен Русев коментира, че по-голямата част от селото е равнинна и не би трябвало да има опасност камионът да катастрофира заради хлъзгав път.

Почти цялата страна с предупреждение за сняг и виелици

Почти цялата страна с предупреждение за сняг и виелици

За 23 области е обявен жълт код

Хора от други села пък казват, че и при тях ситуацията е същата - отпадъците се трупат до момента, в който снегът се стопи.

Представители на сметопочистващата фирма заяви пред медията, че ще коментира случая, след като проучи проблема на място. От Община Русе се заканиха да наложат санкции.

В същото време обстановката в Русенско се усложнява заради силния вятър и снеговалеж. Директорът на общинската "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров обясни, че пътищата в общината са проходими, с изключение на Мартен-Николово и Николово-Червена вода, които се затварят всеки зимен сезон.

Пътните настилки са заснежени, на места заледени

Пътните настилки са заснежени, на места заледени

На много места вали сняг

Зам.-областният управител на Русе Валентин Колев пък каза, че пътищата от Русе за Разград, за Силистра и за Бяла са затворени за движение на камиони над 12 тона, съобщи БТА.

Затворена за движение за всички превозни средства е третокласната пътна мрежа в региона.