Болницата в Монтана се сдоби с нова апаратура от последно поколение, съобщава БНР.

Оборудването е доставено по целева програма на Министерството на здравеопазването. То е предназначено за отделението по физиотерапия в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - най-голямата болница в Северозапада.

Част от досегашната апаратура ще бъде подменена с 11 броя най-нова техника, която ще подобри възможностите за рехабилитация и лечение на пациенти след дълго обездвижване, с фрактури, с неврологични проблеми и с болки в костната и мускулната система с различен произход.

За първи път в Монтана вече има стационарен комбиниран физиотерапевтичен апарат за електротерапия, ултразвук и вакуумтерапия, както и мобилен такъв. Те са от най-ново поколение и помагат за обезболяване и стимулация на болните. Доставен е също апарат за магнитотерапия за цяло тяло.

Ананиев: Укрепваме, а не закриваме отделения в болниците в Северозападна България

Ананиев: Укрепваме, а не закриваме отделения в болниците в Северозападна България

В болницата във Враца отварят врати две нови отделения

Сред новите придобивки на болницата са и безжичен високотехнологичен апарат за електростимулация, електротерапия и диагностика с две устройства за двама пациенти едновременно, както и апарати за раздвижване на китка, ръка, коляно и глезен за невромускулна стимулация. Специална комбинирана система за компресотерапия и криотерапия пък ще се бори с отоци вследствие на фрактури и венозен застой.

Предстои да бъде извършен цялостен ремонт на физиотерапевтичния сектор. Дотогава са ремонтирани две ВИП стаи за пациенти.

По същата целева програма са доставени две нови анестезиологични работни места. Те са в ремонтираните операционни зали в отделенията по хирургия и ортопедия.

На Ананиев и през ум не му минавало да затваря областна болница

На Ананиев и през ум не му минавало да затваря областна болница

Те били кръвоносната система на здравеопазването