Болници във Велинград спорят има ли кой да обслужва пациентите с COVID-19.

От МБАЛ "Здраве" в града излязоха с официална позиция по повод протестиращите медици от общинската болница във Велинград и обвиненията им за непоемане на отговорност за прием на пациенти с коронавирус.

Те подчертават, че от началото на пандемията са заявили, че ще приемат за лечение пациенти с COVID-19, както в МБАЛ "Здраве", Велинград, така и при нужда в лечебните си заведения в Пазарджик, Пещера и Пловдив.

С отмяната на извънредното положение лечебното заведение възстанови нормалната си работа и въпреки това няма нито един върнат пациент с коронавирус, изтъкват от лечебното заведение и допълват, че през миналата седмица има 3 случая на коронавирус, които са преминали през МБАЛ "Здраве" и са настанени за лечение в тяхна болнична структура в Пещера.

Лекарите в болницата във Велинград готови с колективна оставка

Лекарите в болницата във Велинград готови с колективна оставка

Болницата обслужва спешната помощ на три общини

От МБАЛ "Здраве" заявяват, че имат готовност да приемат както спешните, така и всички останали пациенти на МБАЛ "Велинград".

Според тях протестът лекарите на МБАЛ "Велинград" показва дългогодишната невъзможност на управителя на лечебното заведение д-р Жеко Чешмеджиев да управлява поверената му структура ефективно.

За пореден път д-р Чешмеджиев използва медицинския екип на МБАЛ "Велинград", за да прикрие дългогодишните си управленски слабости, категорични са от МБАЛ "Здраве" и допълват, че неколкократно са декларирали

Според тях това може да се осъществи чрез ротационен механизъм - една седмица прием на спешни случаи да осигурява общинската болница и една седмица - МБАЛ "Здраве" във Велинград.

Те обаче посочват, че въпросът за тази организация винаги е бил отклоняван въпреки желанието им да подпомогнат дейността на лечебното заведение. По тази причина определят като "обиден" коментара на ръководството на МБАЛ-Велинград, че не искат да лекуват пациенти с коронавирус.

Никой от медиците във Велинград не е подал оставка

Никой от медиците във Велинград не е подал оставка

Предстои среща между персонала на лечебното заведение и представители на общината

От МБАЛ "Здраве" призовават кмета на града Костадин Коев да им посочи конкретно лице от МБАЛ "Велинград", с което да могат да разрешат въпроса, тъй като според тях с управителя на болницата нормален диалог е невъзможен.

Няма да допуснем пациентите от общините Велинград, Ракитово, Доспат и Сърница да бъдат заложник в исканията ръководството на болница МБАЛ "Велинград", категорични са от лечебното заведение. Те призовават хората да "не се поддават на шантажа на управителя на МБАЛ "Велинград".