Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев видя нагъл опит вотът на гражданите да бъде подменен в столичния район "Илинден".

На местните избори Емил Браничевски спечели на втори тур изборите за кмет в район "Илинден". Това е изборна победа, която на досегашните управляващи в Столична община не им се отрази добре. От момента на тази победа дейността му на районен кмет бе саботирана чрез медийна очерняща кампания, коментира Бонев на брифинг пред журналисти.

Той изтъкна, че кулминацията на очернящата кампания срещу Браничевски е, че му е била преписана фирма във Великобритания, както и по-рано съобщиха от ПП-ДБ-СС, но и че е работил като лекар в Германия. "Това е грозна политическа атака и сега е време бухалките, изпълняващи политически поръчки, да се задействат", изтъкна Борис Бонев.

За да защити кмета на столичния район "Илинден", Бонев посочи, че от началото на месец март 2024 г. са направени доста по-строги критерии при регистрирането на фирма. "Ако знаете името на един човек кога е роден и платите няколко паунда такса, вие можете да регистрирате фирма във Великобритания. Ако за някои обикновен човек, може да не бъде драма, то за човек, който работи в общинската администрация, може да предизвика последствия", предупреди Борис Бонев.

Той обвини ГЕРБ-СДС за поръчителство на клеветническите твърдения и заяви, че формацията на Бойко Борисов не може да преживее загубата на район "Илинден". "Имаме потвърдена информация, че са провеждани срещи на Иван Божилов (бивш кмет на Илинден") и със срещи на директори на училища, че той ще се върне на бял кон", посочи Борис Бонев.

Той предупреди ГЕРБ да не се окаже, че 98 техни кмета са регистрирани с фирми във Великобритания и така да се окажат в несъвместимост. "Не си го помисляйте, не давайте воля на примитивните ви инстинкти и се борете с демократичните методи, за да печелите поддръжници и да печелите избори. Не използвайте институциите като бухалки за постигане на тяснопартийни интереси, така не се прави. Рано или късно, който копае гроб, другиго пада в него", ядоса се Борис Бонев.

На свой ред Емил Бранчевски заяви, че не е в нарушение на закона. "Много интересен е фактът, че на 31 май съм дал обяснение с предприетите действия от мен за фирма във Великобритания, но защо общинската избирателна комисия не си чете пощата? За обвинението, че съм изпълнявал длъжността на лекар в Германия и че имам договор с болница, в която не работя от 2019 г., ще приложа договора ми за напускане - това е абсолютно несъстоятелна жалба."

Той се чудил дълго време откъде идва внушението, че работи в клиника в Германия. "Обвиненията, че работя в Германия, докато бях няколко седмици в болничен заради счупен крак и не можех да ходя на работа, са несъстоятелни. Другото обвинение, че в средата на февруари съм разкрил фирма във Великобритания - това твърдение също е смехотворно", отхвърли обвиненията Бранчевски.

Според него дори и децата знаят, че кметовете нямат право да управляват фирми и да участват в тях.

Бранчевски е подал сигнали в прокуратурата, за да разбере кой е подал такива неверни сигнали срещу него. Когато получи информация, ще уведоми Общинската избирателна комисия.

Общинският съветник Христо Копаранов заяви, че до няколко дни Общинската избирателна комисия да се произнесе по случая - най-вероятно, че са установили несъвместимост. Няма как да се приеме, че доктор Бранчевски е управител на фирма, посочи Копаранов. Той даде да се разбере, че ще се бори Бранчевски да остане кмет на столичния район "Илинден".

Отдавна е известно, че има сигнали срещу кмета на Илинден за несъвместимост, потвърди председателят на ОИК Полина Витанова пред БГНЕС. Витанова припомни, че такава процедура върви и спрямо кметовете на районите "Искър" и "Оборище", затова не смята, че изложените твърдения от общинските съветници от ПП-ДБ-СС са верни. 

Общинска избирателна комисия е постоянно действащ орган и разглежда всички жалби и сигнали подадени до нея.