Кметът на София Бойко Борисов ще анулира договорите с автобусните фирми, които са участвали в конкурс за отдаването на линиите от градския транспорт на концесия през миналата година.
Причината е, че те са предоставили неверни данни, предаде БНР.

В конкурс за отдаването на 15 автобусни линии на концесия, проведен през миналата година спечелиха три фирми - „Юнион Ивкони", „Карат Ес" и „Столичен автотранспорт".

Проверка, направена веднага след като бившият зам.-кмет Велизар Стоилов напусна поста си показва, че при две от спечелените фирми има разминаване на предложеното от тях и реалното изпълнение.

Така например „Карат Ес" са заявили, че няма да разчитат на подизпълнител, но проверката установява, че те работят с такъв по четири от линиите.

Другата спечелила фирма - Юнион Ивкони" пък не е внесла обещаните преди конкурса нископодови автобуси.

Кметът Бойко Борисов зави, че въпреки направените констатации, е назначил работна група, включваща и общински съветници, която да провери по-подробно как са проведени конкурсите, включително и последния - от тази година.

В рамките на две седмици кметът очаква от комисията да излезе и с предположение кой ще вози пътниците, ако частниците изтеглят совите автобуси.