Министър-председателят Бойко Борисов инспектира началото на строителните дейности по модернизацията на пътя Драгоман - Сливница.

В 17-километровия участък ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано. По този начин отсечката ще стане с магистрален габарит.

Участъкът е част от автомагистрала "Европа", която ще свързва София с ГКПП "Калотина". Инвестицията е за 117,3 млн. лева.

Въпреки че срокът за завършване на строителните работи е 2021 г., премиерът настоя отсечката да е готова до края на 2020 г.

"За Нова година - догодина трябва ходят до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен не трябва да има светофар", коментира той.

Премиерът се пошегува и с начина, по който ще упътва как се стига до Банкя - "по пътя за Мюнхен, преди Белград, вляво".

Борисов посочи, че са предвидени средства за разширение на ГКПП "Калотина" заради притока на инвестиции в страната. Той обясни, че се очаква засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването му.

Трасето на АМ "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница.

Първият участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км. Той ще бъде финансиран от Механизма за свързана Европа и националния бюджет.

В момента започва строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница. Третият участък (16 км) от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.