На заседание на Министерския съвет в сряда ще се промени постановление, което не позволява Пловдив да получи средства. Това е обещал премиерът Борисов, като помощ от държавата, за подготовката на "Пловдив - 2019". С промяната ще стане възможно следващата сряда на града да бъдат преведени 16 милиона лева.

"Политическата воля Пловдив да бъде достойна Европейска столица на културата през 2019 година е факт. Доказателство за това е и присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министри, председатели на Парламентарни комисии и дипломати на този форум". Това заяви Цветан Цветанов по време на работна среща на тема "Пловдив 2019-Европейска столица на културата", която се проведе днес следобед в Малката Базилика в града под тепета.

Държавата има ангажимент да предостави на Пловдив-2019 20 милиона лева, като до момента е отпуснала 4 милиона лева за Зоокът.

"Присъствието ни е силен знак за това, че държим Пловдив да се представи по възможно най-добрия начин", подчерта още председателят на ПГ на ГЕРБ.

"В Народното събрание ще подкрепим всичко, свързано с културното наследство на България и на Пловдив", каза още Цветанов. Той благодари на фондация "Америка за България" за работата им за развитие на двустранните отношения между България и САЩ и за проектите, които финансират в образованието, култура и други секторни политики.

"Каквото сме обещали за Пловдив, всичко сме изпълнили", коментира Борисов и благодари на фондация "Америка за България" за помощта ѝ за реставрация на Малката и Голяма Базилика.

"Малката базилика е ярък пример за доброто сътрудничество между община, държава и различните институции - в случая фондация "Америка за България", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Той гарантира, че градът работи усилено за достойното представяне на страната ни в предстоящото през 2019 г. уникално събитие. Според него работната среща на толкова високо ниво е ясен знак за подкрепата на държавата и европейските партньори.

В работната среща освен министър-председателя Бойко Борисов и председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов участваха още министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов, председателите на Парламентарните комисии по бюджет и по култура Менда Стоянова и Вежди Рашидов, посланици и почетни консули.

Участници в работната среща разгледаха и археологическия обект Голямата базилика, чиято реставрация се финансира от "Америка за България" с подкрепата на Община Пловдив.