С цялостното изграждане на магистрала "Хемус" БВП на България ще се вдигне с 10-20%. Това прогнозира министър-председателят Бойко Борисов. Днес той направи първата копка на новия 134-километров участък от пътя край село Торос в ловешка област.

Той посочи, че до края на 2022 г. има реална възможност АМ "Хемус" да стига до Плевен и подчерта, че правителството активно работи за изграждането на цялата автомагистрала.

По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" работата по отсечката Ябланица-Боаза напредва и е напълно реалистично да е готова през есента - около половин година по-рано от предвиденото, изтъкна още премиерът.

Цяла Северна България чака АМ "Хемус", призна Петя Аврамова
Обновена

Цяла Северна България чака АМ "Хемус", призна Петя Аврамова

В Югозападна България чакали АМ "Струма"

В присъствието на министър-председателя, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, министъра на финансите Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и председателя на УС на АПИ Георги Терзийски беше даден и символичният старт на строителството на отсечката Боаза - пътен възел "Дерманци".

За изграждането на участъка правителството отпусна малко над 1,12 млрд. лева.

Строежът на първите три от общо шестте участъка, на които е разделено трасето, ще започне още тази година, а на останалите 83 км до пътя Русе - Велико Търново ще бъде изпълнено техническо проектиране.

Предвижда се целият участък да бъде завършен до 2023 г.

Само с държавни пари строят част от АМ "Хемус"

Само с държавни пари строят част от АМ "Хемус"

Участъкът между Боаза и пътя Русе-Велико Търново е разделено на 6 участъка