Премиерът Бойко Борисов разпореди работа в пълен синхрон и в съкратени срокове за ситуацията с язовир "Студена", съобщиха от Министерския съвет. Водният режим в Перник бе една от точките на днешното редовно заседание на кабинета "Борисов-3".

Борисов акцентира за важността на координацията с местните власти и регионалния министър развитие и благоустройството Петя Аврамова и изиска от нея да се свърже с кмета на общината.

Борисов иска и да се обсъди идеята и от резервен язовир дори, но да се докара вода до Перник.

"Съкрати срока, защото ще влязат в режим на водата. Не е добре", посочи премиерът, стана ясно от публикуваната стенограма.

1/3-та от язовир „Студена“ е източен от юни до декември 2018 г.

1/3-та от язовир „Студена“ е източен от юни до декември 2018 г.

Защо не се ползва водата на язовир "Пчелина", пита експерт от МОСВ

Министър Аврамова представи пред колегите си от кабинета какво са направили в регионалното министерство до момента. Тя изтъкна, че вече е сформирана работна група, която да направи анализ и да излезе с предложения за решения на въпроса. Извършват се ремонти под вода на язовирната стена. 

По думите на Петя Аврамова до 10 дни ще има доклад с констатациите и предложения за решения на въпроса, така че тя стартира работа от днес. В нея влизат експерти от ВиК дирекцията ни и от вътрешния одит на министерството.

Нова идея за режима в Перник - пускат водата само нощем

Нова идея за режима в Перник - пускат водата само нощем

Перничани ще стоят на сухо от 8.00 до 20.00 часа

Припомняме, от 18 ноември 2019 г. за този район се предвижда воден режим. Той ще засегне Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим ще засегне около 60 000 души. 

Преди дни бивш директор в екоминистерството запита защо в тази критична ситуация не се вземе вода от язовир "Пчелина".

Той припомни, че 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия

Според новоизбрания кмет на града причината за предстоящия воден режим е некомпетентното ръководство на местното ВиК дружество.