Столичната община ще инвестира 3 млрд. лв. за регулирането на трафика през следващите 4 години.

Това обеща столичният кмет Бойко Борисов при представянето на програма за регулиране на трафика и преодоляване на задръстванията в София.

От самата община ще бъдат осигурени 1.2 млрд. лева, за останалите средства се разчита на държавния бюджет, европейските фондове и публично-частните партньорства.

За да се получат европейски пари обаче трябва да се изготвят проекти, които да бъдат защитени пред европейските институции. Добрите проекти са определящи и за публично-частните партньорства.   

Ако не се вземат мерки след две години столицата ще бъде блокирана, тъй като всекидневно в града се регистрират между 400 и 1000 автомобила, заяви кметът Борисов.

Програмата предвижда да се създаде агенция по трафика.

Вътрешният министър Румен Петков е поел ангажимент да внесе в Министерския съвет предложение да се предоставят на кметовете правомощия за създаване на общинска полиция, която да регулира движението.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е изразил готовност неговото министерство да поеме работата по приоритетни пътни артерии.

Главният архитект на столицата Петър Диков подчерта необходимостта  от реорганизация на масовия градски транспорт. Според него трябва да се осигурят обходни трасета, за да се избегне преминаването през столичния център.

Диков отбеляза, че приоритетни са промените в наредбата за паркиране, регулирането на светофарите в София и въвеждането на нова организация на пътните знаци.

Предвижда и изграждане на паркинги около метростанциите.

Припомняме, в началото на предишния си мандат кметът Борисов обеща за две години да изгради система от подземни паркинги и до края на 2007 г. да заработи още една метростанция, но до момента обещанията не са реализирани.

Междувременно стана ясно, че се предвижда проблемът с отварянето на сметището в Суходол да бъде решен като се разреши на хората от квартала да застроят зелените площи около депото за отпадъци.