Броенето на комари по река Дунав е по-скъпо от всякога - обществената поръчка за изработване на географска система за наблюдение на насекомите е набъбнала до близо 1,5 млн. лв., разкрива бТВ.

Според местните власти системата за броене на комарите не била точно за броене на комарите, а за тяхната регистрация. Тя нямало да струва 1 млн. лв., а 1 млн. и 425 хил. лв.

Оскъпяването се дължи на факта, че са проведени две социологически проучвания, а също и информационна кампания. Оказва се, обаче, че властите са се намесили и са наложили санкции.

На 2 февруари изтече финалният срок за изпълнението на тази обществена поръчка, възложена на Асоциацията на дунавските общини.

Самата система е на стойност 956 хил. лв., но към края са добавени 442 хил. лв. за проучвания, публичност, преводи и документи, и още близо 26 хил. лв. за оборудване, пътни и квартирни.

За информационната система, която струва 1,5 млн. лв., заданието за обществената поръчка е само страница и половина, казват експертите. Според тях това е проект с описана функционалност за не повече от 30 хил. лв.

Според Антикорупционния фонд, който е сезирал властите за поръчките на Асоциацията, 10 от 10 техни договора са санкционирани от МРРБ.

Причините са три - недостатъчно точен предмет на договора, незаконосъобразна методика за оценка и липса на прозрачност по време на оценката.

Оказва се, че системата за комарите е малка част от цялата картина. Стойността на проектите е общо около 4 млн. лв., а финансовите корекции по тях са около 300 хил. лв.

От Асоциацията казват, че ще обжалват намаляването на парите им. Неин председател всъщност е кметът на Русе и има свои аргументи. По думите му смисълът на този проект е не да брои комарите, а да локализира местата, където трябва да има превенция.

Русе дава като община за пръскане срещу комари около 300 хил. лв. годишно.

Системата и сайтът вече функционират, въпреки че активният сезон за регистрация на комарите е лятото.