В проекта за бюджет на София през тази година са предвидени 27 млн. лв. за текущи ремонти на уличната мрежа, съобщи заместник-кметът Любомир Христов.

Той припомни, че през 2010 година изтичат договорите с трите дружества, които поддържат уличната мрежа, предаде bTV.

По думите му в бъдещия конкурс територията на града ще е разделена на по-малки обособени зони, което ще доведе до избора на компании - пряко осъществяващи уличните ремонти, без да е наложително привличането на подизпълнители.

В бюджета е предвидено завършването на вече започнатите обекти на транспортната инфраструктура, каза Христов. Анализът ни сочи, че ако те бъдат замразени, това ще доведе до по-големи разходи.

Не се предвижда започването на нови обекти на транспортната инфраструктура, с изключение на някои от кръстовищата на две нива, тъй като за някои от тях има съдебни спорове заради отчуждаването или възражения от участници в конкурса за избор на строител.

Христов обясни, че е и строителството на метрото е фактор, който не позволява едновременното изграждане на кръстовищата на две нива, тъй като то достатъчно затруднява трафика. През 2010 година ще продължат ремонтите на мостови съоръжения.

Общо 85 млн. лв. са парите, предвидени за доплащане на преференциалните карти, посочи Христов.

Част от линиите на градския транспорт ще претърпят корекции заради строителството на метрото от една страна, а от друга, заради пускането на първия лъч на метрото.

От следващата седмица започва преброяване на пътникопотока в градския транспорт, тъй като до момента нямаме пълна информация за него, каза Христов.

До края на годината ще е готов транспортно-комуникационният план на София.

До средата на годината ще бъде разширен обхватът на Центъра за управление на трафика, което ще позволи да се организира движението по 180 кръстовища в София.

Предвижда се въвеждането на "зелена вълна" по пет столични булеварда.

Общината ще води разговори за промени в Закона за движение по пътища, свързани с по-високи санкции за движение по обособените трамвайни трасета и бус-лентите.

До края на февруари общината очаква отговор от управляващия орган по ОП "Транспорт" за пренасочване на част от средствата по програмата за развитие на градския транспорт в столицата, каза Христов.

С тези пари ще бъдат обновени част от парка на "Столичен електротранспорт", както и трамвайните трасета.